A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Erősödő kiberkockázatok

Globálisan, valamint hazánkban is az üzemszünettől és az ellátási lánc fennakadásától, a természeti katasztrófáktól, valamint a tűz és robbanásveszélytől tartanak leginkább a vállalatok – derül ki a Allianz 2015-ös Kockázati Barométer felméréséből. Látványosan előrébb kerültek a rangsorban a politikai és a kiberkockázatok - olvasható a Biztosítási Szemle cikkében.

A vállalatoknak teljesen új kihívásokkal kell szembenézniük a mai, egyre inkább összekapcsolódó vállalati környezetben. A hagyományos kockázatok, mint az üzemszünet, illetve a beszállítói lánc megszakadása, a természeti katasztrófák, valamint a tűz és a robbanás kockázata aggasztják továbbra is leginkább a szakértőket, ugyanakkor a kiberkockázat és a politikai kockázat léptek előre a legnagyobbat a rangsorban a tavalyihoz képest – derül ki az Allianz Kockázati Barométer című felmérésből.

A növekvő kölcsönös függőség az iparágakon belül és azok között azt eredményezi, hogy a negatív hatások sokkal gyorsabban terjednek, illetve halmozódnak, ahol az egyik kockázat egy sor másikat eredményezhet – állítja az Allianz vállalati biztosításokkal foglalkozó részlege, az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). A természeti katasztrófák, illetve a kibertámadások üzemszünetet eredményezhetnek, méghozzá nem csak egy vállalatnál, de akár egy egész szektorban: a kockázatkezelésnek éppen ezért alkalmazkodnia ehhez az új valósághoz, be kell azonosítani az összes összekapcsolódási pontot, hogy meg lehessen előzni a bekövetkező veszteségeket. Ehhez a vállalati funkciók együttműködésére van szükség.

A számítógépes bűnözés és az IT meghibásodások idén is előrébb kerültek a rangsorban, immár a top 5 globális vállalati kockázati tényező közé tartoznak. Németországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban a kiberkockázat már a top 3 vállalati kockázat közé tartozik. Egy incidenst követően pedig a hírnév elvesztését (a megkérdezettek 61 százaléka) és a vállalatműködés fennakadását (49 százalék) tekintik a kialakuló gazdasági veszteség legfőbb okának.

A politikai, társadalmi felfordulás 2015-ben jóval nagyobb kockázatot jelent a vállalatok számára, mint a korábbi években: a globális ranglistán kilenc helyet lépett előre, így ma már a top10-ben tartják számon az EMEA régióban, így hazánkban is. Oroszországban és Svájcban már a három legnagyobb kockázat közé tartozik, Ukrajnában pedig az első helyre került.

A természeti katasztrófákat követően ez a kockázat jelenti legfőbb okát az ellátási lánc fennakadásainak. Az országkockázati szintek változása ma már sokkal gyakoribb, ami a kockázatértékelést nehezebbé teszi. Politikai feszültséget okozhat 2015-ben a cégek szerint az alacsony olajár is, amely komoly költségvetési problémát okozhat a kőolajbevételektől függő országokban. Nem véletlen, hogy a következő öt év kockázatkezelési kihívásai között a szakértők a politikai kockázatok és a terrorizmus leküzdését nevezték meg.

A felmérésben magyar cégek is részt vettek. A top 10-es kockázati lista igen komolyan átrendeződött tavalyhoz képest, már az első három helyen is. Míg 2014-ben még a tűz és a robbanás, a piaci stagnálás/hanyatlás, valamint az üzemszünet és az ellátási lánc zavarai jelentették a legnagyobb kockázatot, idén a piaci stagnálás helyett inkább a természeti katasztrófák hatásától félnek a vállalatok.

Regionális eltérések

Bár a globális lista első három helyét elfoglaló kockázatok mindenütt azonosak, az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiótól kezdve, az amerikai és ázsiai-csendes-óceáni régiókig, eltérések így is megfigyelhetők. A kiberkockázatok például sokkal nagyobb problémát jelentenek az EMEA régióban és Amerikában, míg az ázsiai–csendes-óceáni régióban ez nem szerepel a top10-ben, ami csak annyit jelent, hogy a vállalatok még nem mérték fel ezen kockázatok lehetséges hatásait. A szakképzett munkaerő hiánya, valamint az idősödő munkaerő-állomány az USA-ban jelent egyre nagyobb kockázatot, amely idén már a top10-es listán is szerepel.


Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek