Az indirekt adóktól szűrt maginfláció október óta tartó folyamatos csökkenés után februárban 0,1 százalékponttal 1,1 százalékra emelkedett. A keresletérzékeny és a ritkán változó árú termékek inflációja egyformán 0,2 százalékponttal 1,6, illetve 2,1 százalékra emelkedett.
Az éves infláció elsősorban a feldolgozatlan élelmiszerek árváltozása miatt 0,4, a maginfláció pedig a piaci szolgáltatások drágulása miatt 0,3 százalékponttal nőtt februárban amiatt, hogy az ingyenes készpénzfelvétel belépett a bázisba - állapította meg az MNB.
Az inflációs alapmutatók alig változtak az előző hónaphoz képest, és csaknem két éve a 1,5-2,0 százalékos sávban mozognak, így a mutatók szintje változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utal, hangsúlyozták.
Inflációs folyamatokat meghatározó tételek változását elemezve az MNB megállapította, hogy feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje csökkent az előző hónaphoz képest, főként a tej és tejtermékek, valamint a cukor árindexének mérséklődése miatt. Az iparcikkek árai lényegében nem változtak az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a tartós iparcikkek árai csökkentek, míg a nem tartósaké növekedtek. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,2 százalékkal emelkedtek, ám ez az elmúlt éveknek megfelelő áremelkedés és az árváltozások általánosan visszafogottak voltak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.