Pénz- és tőkepiac

Több mint négyszáz uniós projektet érintett a DRB bedőlése

Összesen 443 olyan projekt van, amelyben a DRB Bank érintett, ezek esetében eddig 24,8 milliárd forint kifizetése történt meg – közölte a parlament honlapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár Jánost az MSZP-s Harangozó Tamás kérdezte arról, hogy „mi lesz azokkal az EU-s pályázatokkal, amelyek bankszámlái a DRB bankcsoportnál vannak?” A tárcavezető leírta: „a felmérés még folyik, hogy a győztes pályázóknak összesen mennyi pénze ragadt bent” a Buda-Cash által elkövetett csalássorozat következtében, amely a DRB bankcsoportot is érintette. „Hangsúlyozom, hogy kivétel nélkül minden érintett vállalkozás megkapja a lehetőséget, hogy semmilyen hátrányt ne szenvedjen el a felelőtlenül gazdálkodó pénzintézetek miatt” – hangoztatta Lázár.

Az elmúlt hetekben az illetékes hatóságok kiadott közleményekben hívták fel a pályázók figyelmét, hogy a támogatási szerződésben rögzített határidők vagy pénzügyi kötelezettségeik betartására irányuló problémájukat mielőbb jelezzék az Irányító Hatóság felé. A kormány utasítása szerint az illetékes hatóságnak kötelessége minden támogatást megadni és minden esetben egyedi döntést hozni, hogy a pályázó a fejlesztést maradéktalanul be tudja fejezni.

Lázár szerint a kormányzati beavatkozás többféleképpen valósulhat meg. Amennyiben a fejlesztés sikeres kivitelezése a tét, a pályázók módosíthatják támogatói szerződésüket, új fedezetet vonhatnak be, vagy új számlát nyithatnak egy másik banknál. Az érintett pályázóknak az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig kártalanítást fizet a befagyott betétekre. Az OBA biztosítása egyaránt kiterjed a magánszemélyek és a vállalkozások betéteire is. A jegybank március 3-án közzétett hivatalos devizaárfolyamán számítva a kártalanítási összeghatára betétesenként 30,46 millió forintot jelent. A DRB Bankcsoport esetén az OBA március 4-én megkezdte a kártalanítások kifizetését.

OBA brókerbotrány drb
Kapcsolódó cikkek