Pénz- és tőkepiac

Görög adósság: veszteséges nyitás várható Európában

Az előző napi nagy veszteségek folytatására lehet számítani az európai tőzsdék keddi nyitásakor.

A Dow Jones hírügynökségnek az IG Markets szakértői a londoni FTSE-100 indexre 40 pont csökkenés után 6580 ponton jelezték a nyitást, a DAX indexre pedig 96 pont csökkenéssel 10 986 ponton, a CAC-40 indexre 39 pont csökkenéssel 4830 ponton.

A Reuters hírügynökség tőzsdei szakértőket idézve a londoni FTSE-100 indexre 29-30 pont, 0,5 százalék, a frankfurti DAX indexre 77 pont, 0,7 százalék, a párizsi CAC-40 indexre 29-30 pont, 0,6 százalék csökkenést jelzett előre a piacok keddi nyitására.

Nagyot gyengültek hétfőn az európai tőzsdeindexek, a londoni FTSE-100 1,97 százalékkal 6620 pontra, a frankfurti DAX 3,56 százalékkal 11 083 pontra, a párizsi CAC-40 pedig 3,74 százalékkal 4869 pontra.

A kedden esedékes makrogazdasági adatok közül az euróövezet júniusi fogyasztói árindexének előzetese, az euróövezet júniusi munkanélküliségi rátája, a májusi német kiskereskedelmi forgalom, valamint az első negyedévi brit GDP-növekedés végleges értéke vonhatja magára a befektetők figyelmét a tőkepiacokon.

A fő figyelem azonban a hét végére kiírt görög népszavazás várható kimenetelének a latolgatására irányul. A hitelező intézmények az ország finanszírozásának folytatása fejében megkövetelt gazdasági reformok elfogadása felé igyekeznek terelni a közvéleményt, a görög kormány pedig a további megszorítások elutasításához, az csökkentésének kialkudásához vár felhatalmazást a referendumtól. Az Egyesült Államok eközben Athént a gazdasági reformok elfogadására, az euróövezeti országokat pedig a görög adósság részleges elengedésére igyekszik rávenni.

Kedden jár le 1,6 milliárd eurós IMF-hitel törlesztésének a határideje, a fizetés elmulasztása Görögország fizetésképtelenségét jelenti.
 

MTI-->

nyitás Európa veszteséges tőzsde görög adósság
Kapcsolódó cikkek