Pénz- és tőkepiac

Semmit nem tesz a jegybank a sorozatban törvényt szegő Lombard ellen

Bár a szegedi székhelyű Lombard fittyet hány a vele szemben hozott jogerős bírósági ítéletekre, a Magyar Nemzeti Bank mégsem tesz semmit ez ellen - írja a Magyar Nemzet. Pedig a törvény szerint a jegybank könnyedén visszavonhatná a Lombard tevékenységi engedélyét.

Úgy tűnik, az igazságszolgáltatás egyetlenegy szerve és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem kényszeríti rá a főként autóhitelezéssel foglalkozó, német tulajdonú Lombard Lízing Zrt.-t arra, hogy tegyen eleget a vele szemben hozott jogerős bírósági ítéleteknek, és törvényesen járjon el adósaival szemben - olvasható a ma megjelent Magyar Nemzetben. 

Pedig a hitelintézeti törvényből kiderül, hogy az MNB visszavonhatná a Lombard tevékenységi engedélyét akkor, ha működése súlyosan veszélyezteti vagy sérti az ügyfelek érdekeit. Márpedig sérti, ennek ellenére a felügyelet érthetetlen módon nem lép fel a pénzintézet ellen.

A Lombard általános szerződési feltételeinek számos pontját először 2008-ban találta jogerősen is érvénytelennek a Szegedi Ítélőtábla, azonban a társaság nem törődött az ítélettel. A Lombard minden ügyfelére megszabott általános szerződési feltételei között továbbra is érvényben hagyott több tisztességtelennek, s így érvénytelennek ítélt kikötést. Ezek között volt olyan is, amelyet hat évvel a határozat kihirdetése után is alkalmazott a lízingcég.

Az ügyben lapunk tavaly az ügyészséget és a jegybankot is megkereste, arról érdeklődve, mit tettek azért, hogy rákényszerítsék a pénzügyi vállalkozást az ítéletben meghatározott jogkövető magatartásra. Az ügyészség megdöbbentő választ adott. Közölte, hogy az ítélet végrehajtása fogalmilag kizárt, vagyis nem tudnak mit tenni. Az MNB szintén feltette a kezét. Jelezte, hogy sem korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami
Felügyeletének, sem a jegybanknak nincs jogszabályon alapuló felügyeleti hatásköre arra, hogy egy bírósági ítélet végrehajtását ellenőrizze, vagy kikényszerítse a felügyelt szervezet kapcsán.

Mára kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Banknak korábbi álláspontjával szemben igenis van eszköze fellépni a pénzintézet ellen. A jegybankot azért kereste meg újra a Magyar Nemzet, mert idén januárban – szintén a Szegedi Ítélőtábla – érvénytelennek ítélte a társaság több szerződési feltételét, ám az ítéletnek ugyancsak nem tett eleget a cég. A bíróság többek közt arról határozott, hogy a lízingcég nem adhatja ki ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek, továbbá nem veheti önkényesen birtokba ügyfele gépkocsiját, még akkor sem, ha megszűnik a szerződés.

Mint arról a Magyar Nemzet szerdán beszámolt, ítélet ide vagy oda, a társaság számos ügyfelére továbbra is behajtók vadásznak, s több esetben az is előfordult, hogy az adósok gépjárműveit el akarták venni a követeléskezelők munkatársai, akik egyébként mit sem tudnak a jogerős ítéletekről.

Az MNB tegnap már másként nyilatkozott, mint korábban. Válaszukban hivatkoztak a hitelintézeti törvényre, amely alapján akár a tevékenységi engedélyét is visszavonhatják a Lombardnak, ha a társaság tevékenysége sérti az ügyfelek érdekeit. Ugyanakkor a válaszból az is kiderült, hogy annak ellenére sincs vizsgálat az ügyben, hogy a társaság másodjára hagyja figyelmen kívül a bíróság jogerős ítéletét. A jelek szerint tehát a Lombard kénye-kedve szerint járhat el adósaival szemben, a jegybank pedig inkább közömbös ahelyett, hogy fellépne az adósok érdekei védelmében.

autóhitelezés Lombard MNB
Kapcsolódó cikkek