Pénz- és tőkepiac

Előzetesben maradnak a Hungária Értékpapír vezetői

A bíróság döntése alapján továbbra is előzetes letartóztatásban marad a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében indult nyomozás három gyanúsítottja – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője. A bíróságnak hamarosan a Buda-Cash Brókerház ügyében is döntenie kell a hosszabbítást kezdeményező ügyészi indítványról.

Holnap jár le a kényszerintézkedés határideje a Hungária Értékpapír Zrt. előzetes letartóztatásba helyezett vezetőinek ügyében, ám a bíróság már döntött a Pest Megyei Főügyészség indítványáról, és szeptember 8-ig meghosszabbította az előzetesbe helyezettek fogva tartását – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az ügyészség szerint a sikkasztás gyanúja miatt indított bűnügynek öt gyanúsítottja van, akik közül ketten március óta, egy gyanúsított május óta van előzetes letartóztatásban. Egy személy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll, egy pedig immár házi őrizetben van. Szeptemberig nyomoznak az ügyben, amelyben eddig tanúkihallgatások történtek, valamint a vagyon-visszaszerzési eljárás zajlik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) április 20-án vonta vissza a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a társaság felszámolását. Az MNB közleményében azzal indokolta a ceglédi székhelyű brókercég engedélyének visszavonását, hogy a Hungária nem tudja kiegyenlíteni lejárt, nem vitatott tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

Szombaton jár le a kényszerintézkedés határideje a Buda-Cash Brókerház gyanúsítottjainak ügyében. A Fővárosi Főügyészség közölte, indítványozták az előzetes letartóztatások szeptember 11-ig történő meghosszabbítását. Az MNB korábban azt közölte: a Buda-Cash esetében a cégvezetők tudtával – akár irányításával – valósult meg a brókercég feltehetően másfél évtizedre visszanyúló csalássorozata.

Végh Richárd, a jegybank tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója egy konferencián nemrég a cégvezetői felelősségről beszélt. A felügyelet vizsgálata szerint a brókercég esetében hozzávetőleg százmilliárd forint lehet a kár, és a visszaélések már másfél évtizede elkezdődhettek. A jegybanki vezető arra is kitért, hogy a társaságnál meghamisították a nyilvántartást, és a felügyelet, valamint a könyvvizsgálók felé is a valóságtól eltérő adatokat jelentettek éveken át. Az MNB az eset miatt büntetőfeljelentést tett.

Ez azért is figyelemre méltó, mert mint arról a lap beszámolt, a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyének gyanúsítottjai közt nem szerepel a társaság alapítója. Bár Pintér Zoltán 2014-ig a brókercég igazgatósági elnöke és fő tulajdonosa volt, a rendőrség tájékoztatása szerint ellene nem folyik eljárás - írja a Magyar Nemzet.

Hungária Értékpapír
Kapcsolódó cikkek