Pénz- és tőkepiac

Egy tagnak egy alap

A pénztártagok most már elvileg két portfólió között meg is oszthatnák a vagyonukat. A legtöbb pénztárnál nem biztos, hogy lenne értelme egy ilyen költséges fejlesztésnek.

Januártól elvileg az önkéntes nyugdíjpénztári tagok akár meg is oszthatják a megtakarításukat két portfólió között, ilyen szolgáltatást azonban egyelőre egyetlen kassza sem kínál. A jogszabály nem teszi kötelezővé a lehetőség felkínálását, amelynek egyébként – érthetően – csak a választható portfóliós rendszerrel rendelkező pénztáraknál lenne értelme.

A nagyobb intézmények mindegyike ilyen, a kisebbek viszont jellemzően egyetlen portfólióban kezelik az összes nyugdíjpénzt. A portfóliók közötti vagyonmegosztás kissé szembe is megy a kasszák eddigi kommunikációjával, a választható portfóliós rendszert működtető pénztárak ugyanis eddig éppen azzal népszerűsítették magukat, hogy szemben más nyugdíjcélú megtakarításokkal, egyszerű megoldást kínálnak a tagoknak. Csak azt kell tudniuk, mikor mennek nyugdíjba, és kiválasztani az ennek megfelelő időtávú alapot.

A legnagyobb hazai nyugdíjpénztárnál, az OTP-nél sem vezették még be ezt a rendszert, egyelőre azt tervezik, hogy megszondázzák az ügyfeleket, lenne-e erre igény. A fejlesztés ugyanis költséges lenne, ha csak kevés pénztártag szeretne egyszerre kétféle portfóliót tartani, akkor a többiekkel nem lenne méltányos ezt megfinanszíroztatni – mondja Nagy Csaba ügyvezető igazgató. Kérdés persze az is, lenne-e praktikus haszna egy ilyen lehetőségnek. Az OTP-nél például ötféle portfólió van most, ezek különféle kockázatosságú alapok, a legalacsonyabb kockázatú alap csak pénzpiaci eszközöket tart, a legmagasabb kockázatúban 90 százalék körül van a részvények aránya, a többi három ezek között helyezkedik el. Jelenleg tehát, ha egy pénztártag egy magasabb és egy alacsonyabb kockázatú alap között szeretné megosztani a pénzét, praktikusan választhat egy közepesen kockázatos portfóliót is.

Több pénztárnál hasonló a helyzet. „Az egyes pénztárak a bevezetés mérlegelésekor várhatóan azt vizsgálják, hogy a jelenlegi választható portfóliós rendszeren belül kínált, széles befektetési spektrumot átölelő, különböző kockázatú, így hozamelvárású alap között válogatva is elérheti-e ugyanazt az élethelyzete, életkora, hozamelvárása és kockázatviselési hajlandósága szerinti pénzügyi eredményt a tag, amelyet a vagyona több portfólió közötti elosztásával tenne” – közölte lapunkkal az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége.

Lehet azonban létjogosultsága ennek a megoldásnak olyan intézményeknél, amelyeknél csak két portfólió van, ilyen például a Budapest Nyugdíjpénztár. Emellett az olyan pénztáraknál is érdemes lehet bevezetni egy ilyen lehetőséget, amelyek nem csupán különféle kockázatosságú vegyes alapokat, hanem különféle tematikus portfóliókat is kínálnak a tagjaiknak.

A harmadik legnagyobb piaci szereplőnél, az Aegonnál például ötféle portfólió közül választhatnak a tagok, ezek között van egy abszolúthozam-szemléletű szakértői alap és egy magas kockázatú tematikus részvényalap, a klímaváltozás portfólió is, amely 2013-ban és 2014-ben például az egész piacot megverte. „Hosszú távra érdemes lehet egy ilyen alapba befektetni a nyugdíjcélú megtakarítás egy kisebb részét” – mondja Ludvai Judit, az Aegon Pénztárszolgáltató vezérigazgatója. Az Aegonnál sem döntöttek azonban még arról, bevezetik-e a portfóliók közötti megosztás lehetőségét.

pénztártag
Kapcsolódó cikkek