Pénz- és tőkepiac

Nyomozás indult a bankvezérek ellen

Mérleghamisítással, illetve piacbefolyásolással gyanúsítanak két bankárt egy olyan ügyben, amely miatt januárban többek ellen is vádat emeltek már.

Az ügyészség kiterjesztette a Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) ügyében folytatott nyomozást a sienai bank vezérigazgatójára, Fabrizio Violára, illetve egy éve lemondott elnökére, Alessandro Profumóra is – közölte az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Reuters. A két bankárt mérleghamisítással, illetve piacbefolyásolással gyanúsítják egy olyan ügyben, amely miatt idén januárban az MPS és az ugyancsak érintett Deutsche Bank több volt vezetője ellen is vádat emeltek már Milánóban.

A szövevényes történet 2007-ben kezdődött, amikor a terjeszkedni akaró MPS 9 milliárd euróért (erősen túlárazva) megvette az Antonveneta bankot, éppen a globális válság kitörése előtt. Az emiatt elszenvedett veszteségei fedezésére kibocsátott kötvények, illetve azok derivatívái miatt azóta több peres eljárás is zajlott (a kibocsátásokban a Nomura és a Deutsche Bank is érintve volt), ezek lényegében lezárultak 2015-re. Ezután érkezett az ügyészséghez panasz amiatt, hogy 2011–2014 között ezeket a derivatívákat nem megfelelő módon szerepeltették a bank mérlegében, ennek a nyomozása ért el most a legfelső szintekre. A szóban forgó ügyleteket még a bank korábbi vezetése hajtotta végre – hangsúlyozta közleményében az MPS, hozzátéve, hogy az ügyészség köteles eljárást indítani, ha panaszt nyújtanak be nála. A panaszt olyan részvényes tette, aki az áprilisi közgyűlésen felelősségre vonási eljárást kezdeményezett a két mostani érintett ellen – emlékeztetett a bank –, ezt azonban a részvényesek nagy többsége visszautasította.

Viola és a korábban az UniCredit élén álló Profumo egyaránt 2012-ben került a harmadik legnagyobb olasz banknak számító MPS-hez, ők vezényeltek le két tőkeemelést is, összesen 8 milliárd euró értékben. A 2015. júniusi emelés óta a pénzintézet piaci értékének a 86 százalékát vesztette el, miután nem teljesítő hitelei magas állománya miatt különösen megszenvedte az egész olasz bankszektor válságát. Egy harmadik, 5 milliárd eurós tőkeemelés szervezése most zajlik, párhuzamosan a rossz hitelek tervezett leépítésével (az Európai Bankhatóság idei stressztesztje szerint az MPS elveszítené a tőkéjét a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén).

csalás vád Bank bankár
Kapcsolódó cikkek