Pénz- és tőkepiac

Hat éve nem volt ennyi magántőke itt

Hat éve nem volt annyi magán- és kockázatitőke-befektetés Közép- és Kelet-Európában, mint 2015-ben – számolt be az Invest Europe. Az 1,6 milliárd eurós összérték 25 százalékkal haladta meg a 2014-est. Ez a teljes európai befektetési piac 3,4 százalékát tette ki.

Összesen 312 közép- és kelet-európai régiós cég kapott magán- vagy kockázati tőkét tavaly. Magyarország az élvonalban végzett, miután a befektetések egytizede, 158 millió euró itt landolt, és a kiszállások összértéke és száma is a harmadik legmagasabb volt a térségben. A magyarországi invesztíciók alapvetően nagyobb volumenű, de kisebb értékű kockázatitőke-tranzakciók voltak – elsősorban az EU Jeremie-programjának köszönhetően. A tavalyi régiós listavezető Lengyelország lett, mely az 1,6 milliárd eurónyi több mint felét, 54 százalékát szívta fel. Szerbia 14 százalékot, míg Románia Magyarországhoz képest 1 százalékponttal kevesebbet, 9 százalékot nyert el.

Rekordszámú, 97 társaságból szálltak ki a pénzügyi befektetők a térségben, exitjeik összértéke elérte az 1,2 milliárd eurót, ez 3,1 százaléka a teljes európainak. Többségében szakmai befektetők váltották tulajdonosként a pénzügyi invesztorokat, míg a tőzsdén keresztüli értékesítések a bekerülési értéken számítva 17 százalékos arányt képviseltek. A kiszállások 65 százalékára Lengyelországban került sor, 14 százalékára Bulgáriában, míg Magyarország 6 százalékos aránnyal (70 millió euró értékben) a harmadik lett.

A 2014-es rekordmértékű tőkebevonástól a tavalyi 418 millió eurós érték elmaradt (ami egyébként a 2 százalékát teszi ki a teljes európainak). Több mint kétszáz társaság és ezen belül közel 130 startup jutott befektetéshez, a kivásárlások az előző évhez képest harmadával, 1,3 milliárd euróra növekedtek, és ennek kapcsán 40 társaság kapott finanszírozást. Ezek a cégek főként az energetikai és környezetvédelmi, valamint a fogyasztási cikkek ágazatában és a kiskereskedelmi szektorban működnek. A befektetéshez jutó cégek 91 százaléka lengyelországi, magyarországi, balti államokbeli és szlovákiai székhelyű volt.

befektetés magántőke
Kapcsolódó cikkek