Pénz- és tőkepiac

Sötéten látják a jövőt az egészségpénztárak

A tagi befizetések nőnek a kasszáknál, és egy átlagos nyugdíjpénztártagnak már több mint egymillió forintja van. A jövő évi cafeteriaváltozások viszont nem kedveznek a másik lábnak, a munkáltatói befizetéseknek.

Tovább gyarapodtak az idén az önkéntes nyugdíjpénztárak. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) adatai szerint szeptember végére a tagpénztárakban több mint 1121 milliárd forint halmozódott fel, egy átlagos pénztártagnak pedig már egymillió forint fölötti összeg volt a számláján – hangzott el a szövetség sajtóbeszélgetésén. A pénztárak éves szinten 7,5 százalékkal növelték tehát a vagyonukat, az átlagos tagi megtakarítás pedig 87 ezer forinttal emelkedett.

Folyamatosan nyílik az olló a munkáltatói és az egyéni tagi befizetések között az utóbbiak javára. Az első három negyedévben a munkáltatók több mint 27 milliárd forintot fizettek be a kasszákba, ezt a tagok 43,6 milliárd forinttal fejelték meg a saját adózott jövedelmükből. Mivel az adóoptimalizálásra törekvő tagság az év végén fizeti be a legtöbb pénzt az intézményekbe, a pénztárszövetség becslése szerint az év végéig csaknem 70 milliárd forintnyi egyéni befizetés folyhat be a pénztárakba 37 milliárd forintnyi munkáltatói hozzájárulás mellett. Ez rekordbefizetés lehet a korábbi évekhez képest – mondja Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

A szövetség tagpénztárainak összesen 1,06 millió tagjuk van, a taglétszám stagnált az elmúlt időszakban. A legnagyobb nyugdíjpénztár az OTP, már 219,5 ezer tagja van, és 206,7 milliárd forintot kezel. Taglétszám és alapján is az Allianz és az Aegon került még fel a dobogóra. Az egy tagra jutó vagyon alapján felállított toplistát azonban nem a nagy banki és biztosítói kasszák, hanem a kisebb ágazati, munkahelyi pénztárak vezetik. Az Artisjus tagjainak átlagos egyenlege például az ötmillió forintot is meghaladja. A Chinoinnál 4 millió forint körül van egy tag átlagos megtakarítása, és 3 millió forint fölött van az átlagegyenleg az ELMŰ-nél, a Richternél és a Taurusnál is.

Az egészségpénztárak is növekedtek az idén. Ebben a szegmensben is nő a tagi befizetések összege, a munkáltatói hozzájárulások volumene viszont csökken. A munkáltatók ezzel együtt még mindig lényegesen több tagdíjat fizetnek, mint maguk a tagok. Az idén a munkáltatói befizetések mennyisége az első kilenc hónapban meghaladta a 19 milliárd forintot, a tagok ezt csupán 8 milliárddal egészítették ki. Az év végéig még ezen felül 6,77 milliárd forintnyi munkáltatói és 6,67 milliárd forintnyi egyéni befizetésre számít a szektor.

A munkáltatói befizetések túlsúlya miatt a jövő évre tervezett cafeteriaváltozások az egészségpénztárakat sokkal durvább mértékben érinthetik, mint a nyugdíjkasszákat. A nemrég benyújtott adótörvény-módosítások szerint a pénztárszövetség eddig nem sok eredményt ért el a lobbitevékenységével. Korábban beszéltek arról, hogy szeretnék elérni a munkavállalói adókedvezmények mértékének növelését vagy azt, hogy a pénztárakat vegyék ki az általános cafeteriajuttatások közül, és kezeljék külön. Kravalik elmondta: továbbra is tárgyalnak a politikai döntéshozókkal arról, hogy jobban ösztönözzék az öngondoskodás e formáit.

Az ÖPOSZ alá tartozó egészségpénztáraknak egyébként 851 ezer tagjuk volt szeptember végén, a kasszák vagyona 47,5 milliárd forint volt. Az egészségpénztárakba befizetett pénz egyébként elég gyorsan ki is pörög, hiszen a tagok folyamatosan költenek a számlájukról. A legnagyobb egészségpénztár az OTP, amelynek 238 ezer tagja volt szeptember végén, a második a csaknem 200 ezres Prémium, a harmadik helyen pedig az MKB áll nem egészen 178 ezer taggal.

nyugdíjkassza egészségpénztár
Kapcsolódó cikkek