Havonta átlagosan tízezer forinttal fizethetnek már kevesebbet azok a devizahitelesek, akiknek 2015 tavaszán forintosították a jelzáloghitelét.

Összesen 3300 milliárd forintnyi kölcsönt váltottak át visszamenőlegesen február 1-jei határidővel, az új forinthitelek kamatát pedig a három hónapos budapesti bankközi kamatlábhoz, a Buborhoz igazították. Ez a kamatláb akkor még 2,1 százalékos volt, amire a lakáshiteleknél legfeljebb 4,5, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 6,5 százalékos felárat alkalmazhattak a bankok. Ennek megfelelően a maximális kamat a lakáshiteleknél 6,6, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 8,6 százalék lett.

A kamatok háromhavonta változnak ezeknél a hiteleknél, legközelebb februárban. A három hónapos Bubor pedig most már csupán 0,25 százalékos. Ez azt jelenti, hogy a lakáshitelesek kamata immár 4,75, a szabad felhasználású jelzáloghiteleseké pedig 6,75 százalékon tetőzik. Egy átlagos, az átváltás idején körülbelül 6,5 millió forintos esetében az utóbbi két évben bekövetkezett 1,85 százalékpontos kamatcsökkenés évente mintegy 120 ezer forintot jelent a törlesztőrészletekben. Az átlagos kamatokon is látszik ez a csökkenés. A hazai lakáshitel-állomány átlagkamata közvetlenül a forintosítás után 6,3 százalékos volt (ebben nemcsak a forintosított deviza-, de az eredeti forintlakáshitelek is benne vannak), 2016 novemberére az átlagkamat 5,1 százalékosra mérséklődött.


A forintosítás után egyébként sokan biztatták a devizahiteleseket, hogy ha nem elégedettek az eredeti pénzügyi intézmény által javasolt kondíciókkal, váltsák át a hiteleiket egy másik banknál kedvezőbb feltételűre. Ezt ráadásul egy átmeneti időszakban az érintettek ingyen megtehették. A lehetőséggel viszont kevesen éltek, alig 50 milliárd forintnyi kölcsönt vittek át más hitelintézethez. Pedig aki másik bankhoz vitte a hitelét, választhatott hosszabb kamatperiódust és kiszámíthatóbb törlesztőrészleteket is.

Azóta kiderült: a tétovázók is nagyon jól jártak, hiszen a Bubor folyamatosan csökken, sőt a szakemberek szerint a három hónapos bankközi kamatláb mostani, 0,25 százalékos szintje még tovább ereszkedhet. A Bubor az után vált ilyen alacsonnyá, miután a jegybank szűkíteni kezdte a jegybanki betétek mennyiségét, korábban a jegybanki alapkamathoz igazodott a szintje. Azóta viszont, hogy a bankok a jegybanknál már nem helyezhetik el a forrásaikat, és a diszkontkincstárjegy-kínálat is szűkössé vált, kénytelenek a bankközi piacon helyet találni a betéteknek.

Ott viszont a kamatszint egyre jobban megközelíti a nullát, főleg miután a jegybank nem áll le a három hónapos betét mennyiségének szűkítésével. Ezen a héten 25 milliárd forinttal 875 milliárdra csökkentette a jegybank az állományt, ami a negyedév végére várhatóan 750 milliárd forintra zsugorodik. Ez jó hír az egykori devizahiteleseknek, akiknek meglepő módon még az is kedvezhet, ha erősödik a forint. Az árfolyamkockázatot ugyan már nem futják, Szántó András, az Equilor igazgatója azonban néhány napja egy sajtótájékoztatón arról beszélt, ha 302 forint környékére süllyedne az euró-forint keresztárfolyam, a jegybank újabb szűkítést vethetne be a betéteknél, és akár nullára csökkenhetne a Bubor.