Pénz- és tőkepiac

Szépen termeltek a hazai alapkezelők

A hazai alapkezelők közül a Concorde, a Generali, az Aegon és az OTP is négy százalék feletti súlyozott átlaghozamot ért el ügyfeleinek.

A vagyonnal súlyozott átlaghozamok számítása során alacsonyabb átlaghozamok jönnek ki azoknál az alapkezelőknél, ahol a termékpaletta főként a pénzpiaci vagy egyéb, rövid befektetési időtávú alapokból áll, szemben azokkal, ahol a részvényalapok és abszolút hozamú alapok a keresettebbek.

Így nem meglepő, hogy a dobogó legfelső fokán a Portfolio számításai szerint – a lakossági, forintos sorozatokkal rendelkező alapkezelők közül – a Concorde Alapkezelő végzett, a vizsgált alapok átlagosan 7,4 százalékot hoztak tavaly. Az elemzésben figyelembe vett concorde-os alapok többségükben abszolút hozamú alapok, amelyek a több százmilliárdos kezelt mellett javarészt 5–10 százalék közötti hozamokat értek el 2016-ban.

A Concorde mellett 4 százalék feletti súlyozott átlaghozam jött ki a Generalinál, az Aegonnál és az OTP-nél is. A Generali alapjai között túlsúlyban voltak a részvény-, az abszolút hozamú és a kötvényalapok, mindhárom kategóriánál gyakoriak voltak az 5 százalék feletti hozamok, 3 milliárd feletti átlagos kezelt vagyon mellett.

Az Aegon alapjai között is a részvény-, az abszolút hozamú és a kötvényalapok dominálnak, a tavalyi hozamok főként a 3–7 százalékos sávban mozogtak, de voltak kiugró teljesítményű alapok is, például az Aegon Russia, amely az orosz részvénypiaci kitettségének köszönhetően 51 százalékot hozott.

Az OTP palettájában az abszolút hozamú alapok mellett a tőkevédett alapok voltak még túlsúlyban, és bár az utóbbiak között is voltak szépen teljesítők, az OTP Alapkezelőnél is inkább az abszolút hozamú alapok és a részvényalapok teljesítménye emelkedett ki. Hasonlóan az Aegonhoz, itt is találkozhatunk olyan orosz részvényalappal, amellyel közel 60 százalékot lehetett keresni egy év alatt.

A listán két alapkezelő, az Access és a Dialóg végzett mínuszos átlaghozammal. Előbbinél a vegyes alapok vannak túlsúlyban a listán, amelyek közül több is negatív hozammal zárta az évet. A Dialógnál pedig az Octopus abszolút hozamú alap húzta le a számokat, miután a jelentős kockázat mellett működő és származtatott ügyletekbe is fektető alap mínusz 7,4 százalékkal zárt tavaly.

Az átlaghozamokat nézve azok jártak jól, akik részvényalapokba fektettek, mivel ezekkel 14 százalékos átlaghozamot lehetett elérni. Emellett szépen hoztak tavaly az abszolút hozamú alapok is, súlyozott átlaghozamuk 7,7 százalékot tett ki. A kötvény- és vegyes alapok is 5-6 százalék körüli teljesítményt mutattak fel.

részvényalapok concorde Generali Átlaghozamok befektetés Aegon
Kapcsolódó cikkek