Pénz- és tőkepiac

Véget ért az smsz-korszak

Több mint kétezren összesen 156 milliárd forintot mostak tisztára a stabilitás megtakarítási számlával. Mától még anonimabbá válik a piszkos pénz legalizálása a 10 százalékos adóteher mellett

Mától megszűnik a stabilitás megtakarítási számla (smsz). A szürke- és feketepénzek kifehérítésére kidolgozott konstrukciót 2014-ben vezették be, és a Blochamps Capital, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint tavaly év végéig összesen 2141-en éltek a felkínált lehetőséggel. A számlát minimum 5 millió forinttal lehetett megnyitni, és kizárólag állampapírt lehet tartani rajta. Kilenc banknál lehetett smsz-szerződést kötni, ezeknél végül a valamivel több, mint kétezer ügyfél 155,6 milliárd forintot mosott tisztára. Ez a háztartásoknál lévő állampapír-állomány nagyjából 3,8 százaléka.

Ennél persze lényegesen több piszkos pénz lehet az országban, és külföldön is többet tarthatnak a magyarok. A szakértők úgy becsülik, külföldön 1000–2000 milliárd forint közötti ilyen megtakarítás parkolhat, Magyarországon belül pedig a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárd forintosra teszik. „A korábbi fehérítő konstrukcióknál nagyobb adóbevételű volt az smsz, de összességében bőven maradt benne ki nem használt potenciál, elsősorban a belföldi befizetések visszafogottsága miatt. A konstrukció csak akkor hozhatott volna tartós eredményt, ha a hazai számlanyitások befizetései minimum 70-80 százalékban domináltak volna az első 3-4 negyedévet követően” – mondja az eredményről Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója.

Az smsz népszerűsége egyébként évről évre nőtt. 2014-ben még csupán 610, egy évvel később már 721, tavaly pedig 810 számlát nyitottak. Abban az egyéves időtartamban különösen felpörgött a számlanyitások száma, amikor lehetővé tették, hogy már egy év után 10 százalékos mellett felvehessék az ügyfelek a pénzüket. 2015 közepe és 2016 közepe között emiatt 1065 számlát nyitottak, vagyis a kliensek fele ezekkel a feltételekkel mosta tisztára a pénzét, nagyjából 84,4 milliárd forintot. A többi ügyfélnek kamatadót kell fizetnie a megtakarítások után. Ha három éven belül veszik fel a pénzt, akkor a kamatadó kétszeresét vonják le a kifizetésből, ezt követően évről évre csökken a közteher. Három és négy év között a normál adó terheli a megtakarításokat, négy év után a normál adó felét kell befizetni, öt év után pedig adómentessé válik a pénz.

Az smsz eltűnésével persze nem szűnik meg a lehetőség arra, hogy bárki legalizálhassa feketén szerzett vagyonát. Az új szabályok szerint egy magánszemély a 2016. június 30-ig szerzett jövedelmét 10 százalék személyi jövedelemadó és a megszerzés évétől számított önellenőrzési pótlék befizetésével fehérítheti ki, ha a pénz az idén június 30-ig megérkezik egy, a által megjelölt bankhoz. A bank az adót és az önellenőrzési pótlékot is befizeti, a számlát nyitó ügyfélről viszont nem ad ki adatot az adóhatóságnak. Az ügyfél kap ellenben egy igazolást a banktól arról, hogy a jövedelme legális, és minden adót megfizetett utána.

NAV smsz fehérítés smsz-korszak feketepénz állampapír-állomány
Kapcsolódó cikkek