Pénz- és tőkepiac

Keresik a bankárokat: több száz pénzügyi szakembert vennének fel

Fordulat történt a hitelintézeti munkaerőpiacon. Tavaly csaknem ötszázzal nőtt a dolgozók száma a korábban leépítő szektorban, és ennél is több új munkavállalót keresnek

Felpörgött tavaly a banki álláspiac a jegybank friss adatai szerint. Ez azért figyelemre méltó eredmény, mert az ágazat a válság kitörése óta folyamatosan építette le az alkalmazottakat, 2008-ban még 44 ezren dolgoztak az ágazatban – ráadásul ebben nem voltak benne a fióktelepek alkalmazottai. A mélyponton, 2014-ben, már fióktelepekkel együtt is kevesebb mint 38 ezer hitelintézeti dolgozót tartottak nyilván. Tavaly azonban a rekordnak számító – adózás után 456 milliárd forintos – profitból már, úgy tűnik, létszámfejlesztésre is futotta.

Az év végén újra 38 577-en dolgoztak a hitelintézeti szektorban a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, vagyis egy év alatt csaknem 500 új dolgozó helyezkedett el a szférában. Az utolsó negyedév különösen erős volt: 450 fővel bővült a hitelintézetek személyi állománya. Vagyis az sem vont magával leépítéseket, hogy ebben az időszakban vonult ki az Axa Bank Magyarországról, az OTP november 1-jén vette át a hitelintézet állományát. Igaz, az OTP közölte is: nem építi le a volt axás dolgozókat.

Az állásajánlatok alapján az idén tovább nőhet a bankárok száma. A Profession.hu állásportálon például 320-nál is több banki álláshelyre lehet most pályázni, ezek háromnegyede a fővárosban található, de a vidékiek is találhatnak munkát a pénzügyi szférában, hiszen minden megyében vannak ajánlatok. Míg a válság éveiben a finanszírozásban jártas munkatársakat általában leépítették a bankok, most ez az egyik olyan terület, amelyre folyamatosan keresik az új embert. Számos hitelbírálatban, kockázatelemzésben jártas szakértőt vennének fel a bankokhoz.

Az egyes hitelintézetek honlapján még szélesebb a választék. Csupán a nyolc nagybank honlapján 620-nál is több állásajánlat van, és a listák szinte naponta bővülnek újabb elemekkel. A legtöbb új munkatársat a Budapest Banknál toborozzák, több mint 140 lehetőséget hirdettek meg. Az UniCreditnél is 90 fölött van a meghirdetett álláshelyek száma, a Raiffeisen 80, az Erste, a K&H és az OTP pedig több mint 70 új munkatársat alkalmazna, a CIB honlapján 69 állásra lehet pályázni.

Az állást keresők szinte minden területen válogathatnak az ajánlatok közül: hitelezési és privátbanki területre is számos szakembert keresnek, de treasurykbe, ügyfélszolgálatokra, a fiókokba vagy az informatikai területre is vennének fel embereket, a gyakornoki programoktól a sokéves tapasztalatot igénylő vezetői pozíciókig terjed a skála.

A KSH adatai szerint Magyarországon ez a legjobban fizető ágazat, 2016 decemberében az átlagos bruttó bér megközelítette a 463 ezer forintot. Tavaly egyébként a pénzügyi, biztosítási tevékenységgel foglalkozók átlagbére 5,7 százalékkal emelkedett.

pénzügy hitel bankár hitelintézeti munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek