Pénz- és tőkepiac

13 milliárdos nyereség a Budapest Banknál

2016-ban is kiválóan teljesített a Budapest Bank csoport, amely 3,5 százalékkal növelte mérlegfőösszegét az előző év azonos időszakához képest, és 13,1 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el.

A Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló Budapest Bank csoport mérlegfőösszegét 3,5 százalékkal  999 milliárd forintra növelte, és továbbra is kiegyensúlyozottan nyereséges volt 2016-ban: 13,1 milliárd forintos adózott nyereséget ért el a bankcsoport. Az eredményre az elmúlt évben továbbra is negatívan hatott az alacsony, csökkenő kamatkörnyezet, illetve a tavaly év végén lezárult elszámolás nyomán lecsökkent lakossági hitelportfólió.

A nyereségben döntő szerepe van a vállalati és lakossági kulcs szegmensekben az új hitelkihelyezések növekedésének, valamint a folyamatosan javuló portfólióra képzett értékvesztés csökkenésnek. Az eredményt növelő egyszeri hatások között kiemelendő a deviza jelzálog- és autóhitel elszámolás lezárása nyomán korábban konzervatívan képzett értékvesztés felszabadítása.

A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (590 milliárd forint) 11 százalékkal, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 3 százalékkal (684 milliárd forint) növekedett.  A bankcsoport működési költségei 2016-ban mérsékelten (4,5 százalékkal) magasabbak voltak a korábbi tulajdonosról való leválással kapcsolatos projektek költségei és a továbbra is intenzív marketing jelenlét miatt.

A bankot továbbra is stabil likviditás és forrásellátottság jellemzi, amit kiválóan jelez, hogy az új tulajdonos alatti önálló működés első másfél évében a bankcsoport önfinanszírozóvá vált, tőkemegfelelési mutatója (12,39 százalék) pedig messze a hatóságilag előírt követelmények fölé erősödött.

A vállalati üzletág növekedése továbbra is a bank eredményességének fontos motorja. A Budapest Bank elsősorban kis- és középvállalatokra szakosodott üzletága hitelállományát 11 százalékkal növelte (500 milliárd forint), miközben a portfólió minősége tovább javult. Az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 8 százalékkal 358 milliárd forintra nőtt. A bankcsoport vállalati lízingállománya 39 százalékkal 77,3 milliárd forintra, az új lízing állomány pedig 49 százalékkal 47,3 milliárd forintra nőtt – ezzel a Budapest Lízing piacvezető pozíciót ért el az új vállalati lízing kihelyezések tekintetében. A vállalati üzletág a kezdetektől aktív szerepet vállalt a Növekedési Hitelprogramban, amely keretében a bankcsoport 2013. október 1. és 2017. március 15. között 237 milliárd forintot helyezett ki, ezzel részesedése a teljes programban összességében 9 százalék volt.

„A Budapest Bank – 30 éve változatlan névvel – felelős és kiegyensúlyozottan eredményes működése révén a négy hazai univerzális nagybank egyike. Hiszünk benne, hogy hosszú távon is biztosítani tudjuk a helyünket az élmezőnyben, köszönhetően a stratégiánknak és az azt következetesen megvalósító, professzionális menedzsmentnek, valamint a kiváló munkatársaknak. 2017-re ambiciózus növekedési terveket fogalmaztunk meg, amelyek fókuszában a lakossági területen a jelzáloghitelezés és hitelkártya-kibocsátás állnak. Kiemelt figyelmet kap a digitális szolgáltatások fejlesztése és a harmadikfeles stratégiánk további erősítése mellett ügyfeleink elégedettségének növelése” – mondta el Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője, a bank igazgatósági tagja.

„2017-ben is fő fókuszunk a kkv szektor, és folytatni kívánjuk az elmúlt hét év hitelezési növekedési trendjét. Ahogyan a teljes bankban, a vállalati területen is a kontrollált, fenntartható és kiszámítható növekedést tartjuk szem előtt. Úgy támogatjuk a piaci lehetőségeket megragadni képes hazai cégeket, hogy közben az ügyfelekért folytatott fokozódó versengésben nem vállalunk túlzott kockázatot” – tette hozzá Tóth Viktor, a bank vállalati üzletágvezetője, a bank igazgatóságának tagja.

pénzügyi szolgáltató lakossági hitelezés nyereség vállalati hitelezés Budapest Bank
Kapcsolódó cikkek