Pénz- és tőkepiac

Készül a nagy bankeladás Csehországban

Tárgyalásokat folytat csehországi és szlovákiai divízióinak eladásáról az UniCredit olaszországi pénzügyi csoport – írja a TASR szlovák hírügynökség. Amennyiben az üzlet létrejön, 3,33 milliárd eurót söpörhetnek be az olasz tulajdonosok, sőt az UniCredit eladása az eddigi legnagyobb pénzügyi tranzakciót jelentené a csehországi bankok történetében. „Becsléseink szerint mintegy 80-90 milliárd cseh korona (körülbelül 3 milliárd euró) értéket képvisel az UniCredit bank 100 százalékos tulajdonrésze” – állapította meg Marek Rehberger, a Patria Corporate Finance befektetési bank ügyvezető igazgatója.

A cseh bankpiacon az eddigi legnagyobb tranzakció 2001-ben volt a Komercni banka privatizálásakor, 67 milliárd korona értékben. Egyes források szerint az UniCredit legkomolyabb kérője a francia Société Générale lehet, aki a Komercni és a Moneta Money Bank tulajdonosa.

Az általuk spekulációnak nevezett híreket sem az UniCredit, sem a Komercni banka szóvivője nem kívánta kommentálni. Eddig ugyan még nem kezdődtek el a tárgyalások az eladásról, ám a TASR arról értesült, hogy az elsődleges egyeztetések már folyamatban vannak.

Szakértők szerint a Komercni banka és az UniCredit Bank egyesítése a lehető legjobb döntés lehet. A Komercni ugyanis már nem képes jelentős növekedésre, a konkurens bank megvétele viszont azonnali expanzióhoz vezetne. Ráadásul ezáltal a cseh bankpiac élére állhat, ugyanis a fúzióval 1,6 billió cseh koronára nőne az értéke.

Csehország UniCredit Bank bankeladás
Kapcsolódó cikkek