Pénz- és tőkepiac

Trónfosztás a befektetési alapoknál

A legnagyobb hazai befektetési alap immár egy ingatlanalap. A lakosság imádja ezeket a befektetéseket, a legnagyobb alapokba 14 hónap alatt 186,5 milliárd forintot pumpált

Három év után megtörtént a trónfosztás a befektetési alapok rangsorában: már nem az OTP Optima a legnagyobb hazai befektetési alap. Az új első helyezett az Erste Ingatlan. Az OTP Alapkezelő rövid kötvényalapja 2014 januárjában vált a legnagyobb hazai konstrukcióvá, miután túlnőtt a szintén OTP-s tőkegarantált pénzpiaci alapon. Az Optima lakossági sorozata 456 milliárd forintig hízott 2015 márciusára, tegnap viszont már csupán 325,2 milliárd forint volt a két sorozatában. Az Erste Ingatlanban tegnapra már 325,3 milliárd forintot kezeltek.

Az ingatlanalapok tavaly és idén is slágerbefektetésnek számítanak a kisbefektetők körében. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint a három nagy forintos lakossági konstrukcióba 2016 eleje óta 186,5 milliárd forint friss megtakarítás áramlott. A teljes befektetésialap-piacon január végén már 825,2 milliárd forint volt.

Az Erste ingatlanalapja mellett hatalmasra duzzadt mára az OTP Ingatlanbefektetési Alap is, több mint 170 milliárd forintot kezelnek benne. Ebbe az alapba 2016 elejétől kezdve 87,3 milliárd forintot tettek be zömében kisbefektetők. A Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék ingatlanalapjának lakossági sorozatában több mint 122 milliárd forint van már, ez a konstrukció az elmúlt 14 hónapban 45 milliárd forintnyi új pénzt vonzott.

Az ingatlanalapok vonzerejében szerepet játszhat a hazai fellendülése. A kisbefektetők azonban viszonylag szerény nyereséget kaptak eddig ezektől a befektetésektől. A három nagy ingatlanalap közül az elmúlt 12 hónapban az OTP-s érte el a legmagasabb hozamot, kereken 3 százalékosat. A Magyar Posta Takarék árfolyama egy év alatt 2,9, az Erstéé pedig csupán 2,6 százalékot emelkedett. Igaz, ezek az alapok nem csupán ingatlanokat tartanak, a portfóliójuk jelentős része bankbetétekben, állampapírokban áll, és gyakorlatilag semmiféle hozamot nem termel. Az OTP alapjában január végén alig 40 százalék volt az ingatlanok aránya, az Ersténél 48, a Diófánál 48,5 százalékon állt ez a mutató. A Magyar Posta Takarék emellett még 6 százaléknyi közvetett ingatlanbefektetéssel is rendelkezett.

Az ingatlanalapok népszerűségét nemcsak az mutatja, mennyi friss pénzt vonzanak a nagy konstrukciók, hanem az is, hogy folyamatosan indítják az alapkezelők az újakat. A Bamosz adatai szerint tavaly októberben egy, novemberben kettő, az idén januárban pedig négy új nyilvános nyílt végű ingatlanalap rajtolt el a hazai piacon. A forintos sorozatok mellett eurós és dolláros konstrukciók is elérhetők, és ezek között is akad már olyan, amely nagyra hízott. Az Erste eurós ingatlanalapjában például 293,3 millió eurót kezelnek, vagyis átszámítva 90 milliárd forint körül van vagyona.

befektetési alapok ingatlanalapok befektetés pénzügyi szolgáltatók
Kapcsolódó cikkek