Pénz- és tőkepiac

FHB: lezárult egy korszak

Az FHB cégcsoportba tartozó FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és FHB Jelzálogbank Nyrt. április 25-ei, illetve 26-ai éves rendes közgyűlései elfogadták a társaságok beszámolóit, valamint megújították a két pénzintézet igazgatóságát, illetve a kereskedelmi bank felügyelőbizottságát és auditbizottságát is.

A vezető tisztségviselők változásával egy időben váltás történt mindkét pénzintézet vezérigazgatói és vezérigazgató-helyettesi posztjain is. A változások szervesen illeszkednek az FHB csoport megújulási folyamatába. Ennek célja, hogy az FHB a szövetkezeti hitelintézeti integráció stratégiai szereplőjeként egy olyan meghatározó bankcsoport részévé váljon, amely hosszú távon versenyképes a koncentrálódó hazai bankpiacon.

Az idei évben befejeződik az a 2015-ben megkezdődött folyamat, amelynek révén az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. csatlakozik a szövetkezeti hitelintézeti integrációhoz. Ennek egyik lépéseként az FHB csoport 2017 elején bekapcsolódott abba a költség- és szervezetracionalizálási projektbe, amely az év végéig kialakítja a Takarék Csoport hatékonyan működő jelzálogbankját, kereskedelmi bankját és központi bankját. A projekt célja a működési költségek jelentős, mintegy 3 milliárd forintos csökkentése éves szinten a három pénzintézet között meglevő átfedések, párhuzamosságok megszüntetésével. A szoros együttműködés szervezeti és személyi megújítást igényel.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. új vezérigazgatója dr. Nagy Gyula, aki eddig a Jelzálogbank felsővezetői pozícióját töltötte be. Helyettese, Tóth Edit a Magyar Nemzeti Bank biztonsági szolgáltatásokat nyújtó leányvállalatától érkezett a bankhoz, ahol általános vezérigazgató-helyettesként folytatja pályafutását. Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. új vezérigazgatója Szabó Levente lett, ő egyben a Takarékbank általános vezérigazgató-helyettese is. Az új vezérigazgatóhoz hasonlóan a most kinevezett vezérigazgató-helyettesek FHB-s megbízatásuk mellett más pozíciót is betöltenek a Takarék Csoportban: Martzy Antal egyúttal a Takarékbank stratégiai és pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Kovács Edit a Takarékbank üzleti divízió vezérigazgató-helyettese, míg Tóth Edit egyben az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgató-helyettese is.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatósági elnöki posztját továbbra is Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója tölti be. Távozik az FHB csoporttól Oláh Márton, az FHB Jelzálogbank Nyrt. és az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. vezérigazgatója, dr. Landgraf Erik, az FHB Jelzálogbank Nyrt. jogi vezérigazgató-helyettese; Szuda János, az FHB Jelzálogbank Nyrt. tőkepiaci és treasury igazgatóság  vezetője, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Tokodi Gábor, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. általános vezérigazgató-helyettese. A bankcsoport a 2016-os üzleti évet a nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) alapján 593,4 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és az egyszeri tételek elszámolása miatt 15,5 milliárd forintos veszteséggel zárta.

vezetőváltás menedzsment FHB
Kapcsolódó cikkek