Pénz- és tőkepiac

MNB: Lendületesebb bankrendszerre lenne szükség

Versengő és versenyképes bankrendszerre van szükség Magyarországon - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden Budapesten a Portfolio "Hitelezés 2017" című konferencián.

Nagy Márton kiemelte: a magyar bankok menedzsmentje a lakossági hitelek gyenge árversenye mellett eddig elsősorban a pénzintézetek bevételeire fókuszált. Ezzel párhuzamosan a hazai bankrendszer jelentős költségekkel működik, a magyar bankok költséghatékonysága nemzetközi és régiós összevetésben is alacsony, míg a bevételük kiemelkedően magas - tette hozzá.

A jegybank alelnöke rámutatott: a hitelintézetek a hatékonyság javításával is csökkenthetik a kamatokat a jövedelmezőség romlása nélkül. Hitelezési fordulat következett be a vállalati hitelezésben, különösen a kis- és középvállalatok (kkv-k) finanszírozásában, és bár március végén kifutott az MNB növekedési hitelprogramja, a kkv-hitelek állománya 2017-ben, 2018-ban 7-8 százalékkal nőhet majd, ezzel a kkv-hitelezés elérte a fenntartható mértékű évi emelkedését. Emellett az egész vállalati hitelezés is évi 3-5 százalékkal bővülhet évente - jelezte. 

Nagy Márton elmondta: a többévi hiteltörlesztési periódus után idén már növekedhet a háztartások hitelállománya. Gondnak ítélte azonban, hogy a hazai lakáscélú hitelek felárai jelentősen meghaladják a régióban átlagos szintet. Kiemelte: a kiszámíthatóság érdekében a hosszabb távú, fix kamatozású hitelek arányát növelni kellene. Furcsa, hogy a változó kamatozású lakáshitelek esetében 150-200 bázispont is lehet az eltérés az egyes bankok ajánlatai között, a rögzített kamatozású kölcsönök esetében pedig 200-250 bázispont is lehet a különbség a banki kondíciókban.

Kiemelte: nemzetközi összehasonlításban magas a magyar pénzintézetekben dolgozó alkalmazottak száma. Az MNB alelnöke rámutatott: Magyarország "túlbankosodott" ország a maga mintegy 40 kereskedelmi bankjával, a mérethatékonyság növelése érdekében összeolvadások is lehetnek, az országnak hosszabb távon 4-5 nagybankra van szüksége. Nagy Márton hangsúlyozta: a banki költségek jelentősen csökkenthetőek, ha a hazai hitelintézetek átállnak a digitális, készpénz és papír nélküli bankolásra, a jövő a digitalizációé, ezzel csökkenthető a költséges bankfiókok száma is - emelte ki a jegybank alelnöke.

Bank hitelintézet hitel bankrendszer
Kapcsolódó cikkek