Pénz- és tőkepiac

Összevetették a román és magyar béreket, az eredmény meglepő

Romániában 7 százalékkal jobban keresnek a román közhivatalnokok, mint Magyarországon annak ellenére, hogy Magyarországon magasabb az életszínvonal, mint Romániában - írta pénteki számában a Ziarul Financiar című román napilap.

A romániai és magyarországi béreket hasonlította össze a román és a magyar statisztikai hivatal és az Eurostat adatai alapján a Ziarul Financiar című román napilap. A cikkből kiderült, hogy Romániában a közhivatalnokok 7 százalékkal többet, átlagban nettó 3 320 lejt (229 ezer forint) kerestek januárban, miközben magyar társaik 3 113 lejt (214 800 forintot). A lap azonban ezt ellentmondásosnak véli, hiszen amíg Romániában az egy főre jutó 7600 euró, addig Magyarországon 11200 euró. Ez pedig azt mutatja, hogy Magyarországon magasabb az életszínvonal.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A romániai és magyarországi béreket hasonlította össze egy román napilap Kép: AFP A romániai és magyarországi béreket hasonlította össze egy román napilap Kép: AFP[/caption]

Hazánkban egyébként a havi nettó átlagbér is magasabb, mint Romániában. A szomszédos ország közhivatalnokai átlagban 44 százalékkal keresnek többet a román havi nettó átlagbérhez képest, míg Magyarországon ugyanez az arány csak 18 százalék.

Romániában egyébként több mint 1 millió személy dolgozik a közszférában, ahol a kormány júliustól jelentős béremeléseket tervez végrehajtani. Ezek alaposan megosztják a szakembereket, sokan úgy vélik, hogy nem fenntarthatóak, így veszélybe sodorják majd Románia makrógazdasági egyensúlyhelyzetét.

MTI A romániai és magyarországi béreket hasonlította össze egy román napilap Kép: AFP -->

statisztikai hivatal közhivatalnok bérek
Kapcsolódó cikkek