Pénz- és tőkepiac

Sokat kell még tenni a villanyautók terjedéséért

A gyorsan terjedő a hibridek és a villanyautók is segíthetik a flottapiac bővülését, azonban a elektromos meghajtású járművek térnyeréséhez további ösztönzőkre lenne szükség – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Tavaly Európában összesen mintegy 660 ezer darab alternatív meghajtású új autó talált gazdára, ami 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint az alternatív hajtású piacon belül a hibrideknél volt a legjelentősebb a növekedés: 27 százalékkal, 578 ezerrel nőttek ez eladások a szegmensben. A tisztán elektromos autóknál 5 százalékos (155 ezer darab) volt a növekedés, gázüzemű autóból ugyanakkor csak 176 ezer darabot adtak el, ami 20 százalékos visszaesést jelent.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]Magyarországon tavaly ősz óta maximum 1,5 millió forintos állami támogatást lehet igényelni a villanyautókhoz. A Lízingszövetség tagvállalatai egyelőre nem érzékelik a villanyautók piacán a növekedést, kevesen kérnek finanszírozást elektromos autókra, inkább a hibridek a népszerűek. Itthon jelenleg ezres nagyságrendben futnak az utakon zöld rendszámos, tehát plug-in hybrid, vagy tisztán elektromos autók.

A flottapiaci növekedésnek bőven van tere Magyarországon: a nyugat-európai országokban a vállalkozások 50-80 százaléka alkalmazza ezt a megoldást a járműpark fenntartására, a magyar piacon 10 százalék körüli az arány. Igaz, a magyarországi flottapiac jól teljesít, az új kihelyezések 2016-ban az előző évhez képest 16 százalékkal 70 milliárd forint fölé nőttek.

Ahhoz, hogy ugrásszerű növekedés legyen a tisztán elektromos autók szegmensében, többek között a mostaninál komolyabb mértékű ösztönzésre, valamint az áramkút-hálózat bővítésére lenne szükség, valamint a villanyautók árának csökkenésére, amelynek alapja a további műszaki fejlődés eredményeként mérséklődő előállítási költség. Norvégiában és Hollandiában például a pénzbeli ösztönzés, az mellett például a díjköteles utak és kompok ingyenes használata, a buszsávok megnyitása is hozzájárult a villanyautók elterjedéséhez.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, május elsejéig lehet pályázni elektromos autók beszerzésére, a pályázatra a kormány 2016-ban 2 milliárd forintot biztosított - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Tájékoztatása szerint öt hónappal a pályázatok beadásának megkezdése után már látszik, hogy nagy az érdeklődés, kétszáz felett van az elbírált pályázatok száma, és további több mint 300 beadott pályázatot tartanak nyilván.

környezetvédelem elektromos autó hibrid hajtás flottapiac lízing villanyautó
Kapcsolódó cikkek