Pénz- és tőkepiac

Átadták a szegedi Lézerkutató Központot

Átadták a szegedi Lézerkutató Központot kedden délelőtt, ezzel a kutatók hamarosan megkezdhetik érdemi munkájukat a létesítmény berkein belül.

Átadták a szegedi Lézerkutató Központot kedden délelőtt, ezzel a kutatók hamarosan megkezdhetik érdemi munkájukat a létesítmény berkein belül. Elsődleges céljuk az lesz, hogy hozzáférhetővé tegyék az ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját (koherens extrém-ultraibolya (XUV) és röntgensugárzás, valamint attoszekundumos impulzusok) a nemzetközi tudományos közösség felhasználói csoportjai számára, de a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésével is foglalkoznak majd.

A projekt – az építészeti beruházás mellett a kutatási berendezések és eszközök beszerzését is tartalmazó – költségvetése több mint 70 milliárd forint volt, amelynek 85 százalékát az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosította. A szegedi központ a Csehországban és Romániában épülő lézerkutatási infrastruktúrákkal összekapcsolódva várhatóan 2019-től működik majd teljes kapacitással.

Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László szegedi polgármester / Forrás: AFP

Az átadó ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki elmondta: a beruházást hazánk nem ajándékba kapta, megvalósítását azért nyerhette el, mert vállalta, hogy a központ kialakításához szükséges pénzt saját költségvetéséből és neki járó uniós forrásokból hasítja ki. Ezt a döntést egyébként szerinte komoly viták előzték meg: vajon megengedheti-e Magyarország, hogy 70-80 milliárd forintot egyetlen nagy beruházásra összpontosítson. A Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatói munka eddig is önmagáért beszélt, a központ azonban a világ minden tájáról idevonzhatja a kutatókat és diákokat – közölte a kormányfő.

Lehner Lóránt, a központ létrehozását koordináló ELI HU Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az építkezéssel párhuzamosan zajlott a kutatási eszközök beszerzése, hamarosan elindulhat ezek telepítése és beüzemelése. A szegedi lézerközpont öt épületének alapterülete mintegy 24,5 ezer négyzetméter. Az A épületben a kísérleti területek, a B épületben a laborok, előkészítő műhelyek, kutatói irodák kaptak helyet, a tudásközpontként is szolgáló fogadó épületben található a konferenciaterem, a könyvtár, a szeminárium termek, a menedzsment irodák és az étterem, emellett külön épületben működnek a kiszolgáló, karbantartó egységek, illetve a porta.

Az épületkomplexum terveit az Artonic Design Építészeti Kft. készítette. A központ építését a Strabag-Swietelsky konzorcium végezte. Az épületek stabilitását a talajmechanikai tulajdonságoknak megfelelőn 819 cölöp biztosítja, melyek közül a leghosszabb 45 méter mélyre nyúlik. A kísérleti tereket a rezgésmentesítés érdekében „ház-a-házban” technológiával alakították ki, a szennyeződésmentes tiszta terekben a hőingás is legfeljebb 0,5 Celsius fok lehet.

Szeged lézer központ
Kapcsolódó cikkek