Pénz- és tőkepiac

Elindult a hűtőcsere program pályázati oldala

Az Otthon Melege Program keretében hűtő- vagy fagyasztó készülék is vásárolható a bolti árnál 25-45 ezer forinttal olcsóbban, de egy igazán energiahatékony kombinált hűtővel évente további több tízezer forintot spórolhatunk az áramszámlán is.

A CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint, amennyiben Magyarországon az összes, korszerűtlen hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, évi 1,7 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk szén-dioxid kibocsátása. További érv a csere mellett, hogy a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet.

Forrás: AFP

„Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kilowattórát fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 ezer forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig csaknem 30 ezer forint megtakarítás adódik” — hívják fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői. Ez alapján könnyen kiszámolható, hogy egy új, energiatakarékos hűtőszekrény pár év alatt behozza az árát — főleg, ha az állami támogatást is sikerül igénybe vennünk. Tény, hogy sok hűtőszekrényben nem lehet praktikusan elhelyezni a nagyobb edényeket, fazekakat, magasabb palackokat, így gondot jelent a nagyobb mennyiségben elkészült ételek tárolása. Célszerű tehát olyan készüléket választani, amelyet könnyen variálható, összehajtogatható polcrendszerrel láttak el, míg a borrajongók számára a bortartó állvány lehet fontos – teszik hozzá a szakértők.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vissza nem térítendő támogatással segíti a magyar családokat abban, hogy elavult háztartási nagygépeiket új, magas energiahatékonyságú berendezésekre cseréljék – olvasható a Kormany.hu-n. Az Otthon Melege Program keretében hűtő- vagy fagyasztó készülék, mosó- vagy mosó-szárítógép szerezhető be a bolti árnál 25-45 ezer forinttal olcsóbban a programban résztvevő üzletekben. A támogatási kérelmeket augusztusban lehet majd benyújtani.

A támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokról, határidőkről és feltételekről a Pályázati Útmutató ad részletes tájékoztatást. Az információk már most hozzáférhetőek a www.hgcs2017.nfsi.hu oldalon. A támogatási kérelmeket 2017. augusztus 7. és 28. között, régiónként eltérő időpontokban nyújthatják majd be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton.

hűtő Otthon Melege Program csere
Kapcsolódó cikkek