Pénz- és tőkepiac

Adósságspirálba sodródik a szlovák lakosság

Az Európai Unión belül Szlovákiában nőtt a leggyorsabban a lakosság hitelfelvétele tavaly, miközben a szlovákiai háztartások megtakarítása alacsony.

Tavaly az Európai Unión belül Szlovákiában nőtt a leggyorsabban a lakosság hitelfelvétele, miközben a szlovákiai háztartások megtakarítása az adósságukhoz képest meglehetősen alacsony – figyelmeztetett a Szlovák Nemzeti Bank. A globális válság 2008-as kirobbanása óta megkétszereződött a lakossági hitelállomány. Csak tavaly 14 százalékkal nőtt az eladósodottság mértéke, s napjainkban eléri az ország bruttó hazai össztermékének 30 százalékát – tette hozzá Vladimír Dvorácek, a jegybank pénzügyi felügyeletének vezetője. Konkrétan idén márciusban a lakossági megtakarítások kumulált összege 31 milliárd euró volt, miközben a felhalmozott már elérte a 29 milliárdot. Összehasonlításképpen: 2009 márciusában a lakosság bankok felé fennálló adóssága csupán 12 milliárd eurót tett ki. Egy főre átszámítva egy felnőtt polgár átlagos megtakarítása 7021 eurót, adóssága pedig 6548 eurót tett ki.

„Az adósságállomány emelkedése főleg a lendületes gazdasági növekedésnek köszönhető, csökken a nőnek a bérek, ami serkenti a polgárok fogyasztási kedvét” – közölte Lydia Zácková, a Postová Banka elemzője. A másik ok, amely miatt történelmi mélypontra estek a jelzáloghitelek kamatai, hogy napjainkban már 1,5 százalékért is folyósítanak jelzáloghitelt. A jegybank a tendenciákat látva márciustól szigorította a jelzáloghitel folyósításának feltételeit, az ügyfeleken stressztesztet végeznek, azaz megvizsgálják, hogy magasabb kamatok mellett is képesek lennének-e törleszteni a hitelrészletet. Emellett a nemzeti bank nagyobb tartalékképzést ír elő a hitelintézetek számára.

Szlovák adósság spirál hitel gazdaság
Kapcsolódó cikkek