Pénz- és tőkepiac

Az Intesa viheti az olasz bankokat

Sajtóinformációk szerint az Intesa Sanpaolo jelenthet kiutat a Veneto Banca és a Banca Popolare tőkehiányára. A bankok mérlegeiből leválasztanák a fertőzött állományt.

Az olasz kincstár megbízta a Rothschild bankházat azzal a feladattal, hogy kutasson fel olyan befektetőket, akik részt vehetnének a Veneto Banca és a vicenzai Banca Popolare megmentésében. Emellett azonban – a Reuters hírügynökség információi szerint – egyéb tervvel is előállt a római kormányhivatal. Azzal tennék vonzóbbá a befektetők számára a két pénzintézetet, hogy a bankok portfólióiból leválasztanák a fertőzött hitelállományt. A problémás hitelek miatti tőkehiányt állami segítséggel enyhítenék.

Jelenleg az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy az Intesa Sanpaolo száll bele a két olasz bank feltőkésítésébe. Az ICCREA csoport is felmerült ugyan lehetséges befektetőként, de a jelentkezésük kevéssé tekinthető komolynak. Az UniCredit pedig – a Reuters információi szerint – elzárkózott attól, hogy szerepet vállaljon a két bank megmentésében.

Az olasz kormány az előző hét végén egy szükségrendelettel megkímélte a Veneto Bancát egy 86 millió eurós kiadástól. Ezt az összeget a banknak azon junior kötvények után kellene visszafizetnie, amelyeket anyagi nehézségei miatt bocsátott piacra. A fizetési határidő a kormány közbelépése nélkül június 21. lett volna, így azonban a pénzintézet hat hónapos haladékot kapott. A fél évet attól a dátumtól számolják, amikor a Veneto Banca állami támogatásért folyamodott, ez pedig azt jelenti, hogy szeptember közepéig tolták a problémát.

Az olasz kormány már hónapok óta egyezkedik az Európai Bizottsággal a két banknak esetlegesen nyújtandó állami mentőcsomagról. Brüsszel azonban azt preferálná, ha először magánbefektetőktől próbálna meg szert tenni 1,25 milliárd eurós összegre a két pénzintézet. Az Európai Bizottság szerint az adófizetők pénzéből nyújtott állami támogatás kizárólag végső megoldás lehet.

Olaszországnak érdeke, hogy a Veneto Banca és a Banca Popolare problémáját „házon belül”, nemzeti szinten kezelje. Ha ugyanis az ügyet az Európai Bizottságnak kell megoldania, nem feltétlen a két bank megmentése lesz a fő döntéshozatali szempont. Az északolasz pénzintézetek óriási tőkehiánnyal küzdenek a rengeteg bedőlt, illetve problémás miatt, együttesen 6,4 milliárd euróra lenne szükségük.

bankmentés Olaszország bankok
Kapcsolódó cikkek