Pénz- és tőkepiac

Szeptemberben leszakadhat az amerikai adósságplafon

Az Egyesült Államok tartozása húszezermilliárd dollárnál jár, így nem ártana megállapodniuk a republikánusoknak és a demokratáknak az adósságplafon emelésében.

Augusztusig meg kellene állapodniuk a republikánusoknak és a demokratáknak az adósságplafon emelésében, erre ösztökéli őket Steven Mnuchin. A pénzügyminiszter minapi kongresszusi meghallgatásán ismerte be először, hogy a költségvetés már szeptember elején kifuthat a forrásokból, sokkal hamarabb, mint azt az elemzők várták. Mnuchin elmondta, hogy számos modellt, programot lefuttattak, de a végeredmény nem változott. Abba pedig belegondolni sem mer, mivel jár, ha az ilyenkor mindig éles politikai csaták közepette elmarad az alku, de az biztos, hogy heves piaci reakciókat váltana ki.

Forrás: AFP

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években az adósságplafon emeléséről szóló döntés időben többnyire egybeesik a költségvetési vitával, s ilyenkor az aktuális ellenzék kihasználja a kényszerhelyzetet, s voksaiért ellenszolgáltatást kér. A jövőben a két ügyet időben el kellene választani, Mnuchin erre kérte a kongresszust. A részletek kibontása nélkül megemlítette, hogy van B tervük arra, ha az augusztusi törvényhozási szünetig mégsem születne meg az egyezség – írja a Washington Post.

A kormánynak csak a kongresszus adhat felhatalmazást arra, mennyivel növelheti az ország adósságát, s a felvett pénzt szigorúan csak a korábban elfogadott feladatokra költheti. Ha vészesen fogy a keret, és nincs alku, akkor a pénzügyminiszter porciózhatja ki a maradék pénzt. Ilyenkor a kamatok törlesztése prioritást élvez. Ha ez elmarad, szégyenszemre technikai csődöt kellene jelentenie az Egyesült Államoknak. Paul Ryan republikánus házelnök szerint pártja megszavazza az adósságplafon emelését, noha több képviselőjük ezt ellenezni fogja.

A szövetségi kasszában áprilisban 273 milliárd dollár plusz volt, ami azonban a múlt héten 148 milliárdra olvadt. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal a szeptemberrel záruló pénzügyi évben 60-70 milliárd dolláros extrahiánnyal számol, ami a tervezettnél 3 százalékkal kevesebb bevételnek tudható be. Tavaly 3900 milliárd dollár volt a büdzsé kiadása és 3300 a bevétele. Az online nemzeti adósságszámláló szerint a tavalyi 600 milliárdos hiányhoz képest most, négy hónappal a zárás előtt 567 milliárdnál járnak.

A fizetési mérleg hiánya is nő

Az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegének hiánya 2,4 százalékkal 116,8 milliárd dollárra növekedett az első negyedévben – jelentette be kedden a gazdasági minisztérium. Ez a GDP 2,5 százaléka. A 2016 utolsó negyedévére vonatkozó becslést 114 milliárd dollárra módosította a tárca a korábban becsült 112,4 milliárdról. | VG

 

republikánusok USA adósság plafon demokraták
Kapcsolódó cikkek