Pénz- és tőkepiac

Már a katásokat is várják a pénzintézetek

A banki verseny és a konstrukció népszerűsége, továbbá nagyobb bevételi limitjei miatt immár a bankok is befogadják a katás jövedelemmel rendelkező magánszemélyek hitelkérelmeit.

Magyarországon a kisvállalkozók tételes adóját (kata) az év elején már 194 753 adózó választotta, köztük jelentős arányban találunk egyéni vállalkozókat, akik teljes vagy részmunkaidős katásként dolgoznak. A hatályos jogszabályok szerint jövedelmük sem épp alacsony, hiszen az idei adószabályok szerint immár havi egymillió forintos jövedelemig, azaz évi 12 millió forintos bevételig választható ez az adózási mód. Sőt, 8 millió forintos bevételig az áfakörbe sem kell belépnie az adózónak, aki ugyanakkor főállásúként havonta 50, mellékállásúként 25 ezer forintért lerója minden adó- és járulékfizetési kötelezettségét.

Ennek ellenére a katás vállalkozókat egészen mostanáig meglehetősen óvatosan kezelték a pénzintézetek: a legtöbb bank nem vagy csak egyedi elbírálás alapján volt hajlandó foglalkozni azokkal a magánszemélyekkel, akik katás vállalkozásból származó jövedelmet mutattak fel. Mostani körkérdésünkre egyedül a Budapest Banknál jelezték, hogy a katás jövedelemigazolással rendelkezők esetében egyedi döntés kérdése a bank kötelezettségvállalása.

Az UniCredit egyedileg vizsgálja meg, milyen jövedelmek vehetők figyelembe
Fotós: Móricz-Sabján Simon

A többi hitelintézet befogadja a hitelkérelmeket, az ügyfél jövedelmét pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a magánszemély számára kiállított előző évi jövedelemigazolás alapján számítják. Ahogy a K&H-nál elmondták: egyéni vállalkozás mellett társas katás vállalkozásból is származhat jövedelem. Ebben az esetben is az adóhivatal által megállapított, a tagok között arányosított jövedelmet számítják be. A NAV-igazolás szerinti jövedelemből a nettó, egy hónapra eső összeg az elfogadható havi nettó igazolt jövedelem – tették hozzá az FHB szakértői. Náluk ugyanakkor a társas vállalkozásból származó jövedelem csak akkor számíthat be a jövedelembe, ha az adott tag legalább többségi tulajdonosa a vállalkozásnak. Az UniCreditnél pedig úgy fogalmaztak, hogy a bank a megkapott dokumentumok alapján minden esetben egyedileg vizsgálja meg, hogy milyen jövedelmek vehetőek figyelembe, és ennek alapján dönt a folyósítandó mértékéről. Ezeket a számításokat ugyanakkor belső szabályzataik alapján végzik a banknál.

A jövedelemigazolás mellett fontos a köztartozás-mentesség igazolása is – húzták alá a CIB-nél. Emellett például az FHB-nál olyan bankszámlakivonatot is kérnek, amelyben szerepel a megfizetése, sőt náluk – és az OTP-nél – még az árbevételről is pontos képet katás adóbevallást is csatolni kell. Az FHB ezenfelül bizonyos esetekben nyilatkoztatja is az ügyfelet a jövedelemszerző tevékenységről.

A banki válaszokból úgy tűnik, a katás vállalkozóknak még mindig kevesebb dokumentációt kell benyújtaniuk, ha magánszemélyként akarnak kölcsönt felvenni, mint hogyha a vállalkozás számára igényelnének beruházási vagy egyéb hitelt. S bár alapszabály, hogy vállalkozás csak a vállalkozással összefüggő tevékenység kapcsán igényelhet hitelt, de például az egyéni vállalkozásnak (is) helyet adó ingatlan vásárlása érdekes dilemmát jelenthet. A K&H-nál ugyanakkor figyelmeztetnek: a vállalkozói hitelezési folyamat jelentősen eltér a lakossági hitelezéstől. Az FHB szerint ilyenkor egyedileg, a vállalkozás múltbeli számainak, valamint jövőbeli terveinek figyelembevételével, egyedileg történik a hiteldöntés, beleértve az adóbevalláson kívül az egyéb pénzügyi dokumentumokat, például pénztárkönyvet, naplófőkönyvet, bankszámlakivonatokat.

Mindehhez az UniCreditnél annyit tesznek hozzá, hogy a vállalkozói hitelek esetében lényegében ismeretlen a fix kamatozású konstrukció – a kölcsönök jellemzően az 1-3 havi Buborhoz kötöttek, és folyamatosan árazódnak át. A kamatot és az adósságszolgálat mértékét ezért egyértelműen nem lehet összehasonlítani, valamint sok tényező befolyásolja mindkét oldalon – mondták el a banknál.

Ekhósok is jöhetnek

A katához hasonlóan az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alapján bért kapó alkalmazottak is hitelképesek a pénzintézeteknél, s a bankok döntő része nem alkalmaz diszkontot a kimutatott nettó jövedelem esetében. Ugyanakkor a CIB-nél arról beszéltek, hogy az ekhós nettó jövedelem kiszámítása során kalkulálnak egy általános költséghányaddal.

 

hitelkérelem hitel kata bankok egyéni vállalkozó
Kapcsolódó cikkek