Pénz- és tőkepiac

Egyéves csúcs közelében az arany

Tovább folytatódott kedden az arany drágulása, így már közel egyéves csúcson áll a sárga fém ára az észak-koreai nukleáris rakétakísérletek hatására.

Az arany decemberi szállításra szóló unciánkénti ára 6,6 dollárral, 0,5 százalékkal 1337 dollárra nőtt, a tavaly szeptemberi csúcs közelébe érve ezzel. Az árfolyam rövid időre 1346 dollárra is felment, ahol éppen egy éve járt a nemesfém – írja a MarketWatch.

Az aranyár eheti erőteljes emelkedését Észak-Korea vasárnap sikeresen végrehajtott hatodik, minden eddiginél nagyobb erejű hidrogénbomba-kísérlete okozta. Az elszigetelt rezsim állítólag újabb interkontinentális ballisztikus rakéta kilövésére készül szerdán, amikor is az ország alapítását ünneplik.

Forrás: AFP

Az észak-koreai helyzet tovább növeli a geopolitikai feszültségeket a régióban, állítják a Commerzbank elemzői, akik szerint az arany ára ingadozhat a következő hetekben, válaszul az amerikai belpolitikai fejleményekre, ahogy a kongresszusi munka beindul a nyári szünetet követően.

https://www.vg.hu/penzugy/eljott-az-arany-es-az-ezust-ideje-2-601269/

Az amerikai törvényhozásnak még a hónap végéig további forrásokról kell döntenie, hogy elkerülje a kormányzati intézmények bezárását, valamint az adósságplafont is meg kell emelniük az USA fizetésképtelenségének megelőzése érdekében. Mindezek mellett egy új adóügyi reformot is felvázolnának a képviselők még az év végéig. Amennyiben ezekben a kérdésekben megállapodás jelei látszanak, az hatással lehet az aranyárra is.

aranyár Észak-Korea nemesfém
Kapcsolódó cikkek