Pénz- és tőkepiac

Távolodik egymástól a WTI és a Brent

Egyre szé­lesebbre nyílik a Brent és WTI olajtípus ára közötti olló, a különbség több mint 5 dollárra nőtt, amire 2015 óta nem volt példa.

Több mint 5 dollárra nőtt tegnap a különbség a WTI és a Brent típusú kőolaj világpiaci ára között: a WTI-é átlépte az 50 dolláros kurzust, a Brenté pedig alulról közelítette az 56 dolláros szintet; hasonlóan nagy spreadre legutóbb 2015 elején volt példa. A két legnagyobb keresletű kőolajtípus árfolyama többnyire 1-3 dolláros különbséggel mozog együtt. Az árfolyamok korrelációja indokolt, a két típus elég közel áll egymáshoz minőségben: mindkettő alacsony kéntartalmú, könnyű kőolaj, így ezt a két fajtát könnyű finomítani, kevesebb energia kell a kénmentesítésükhoz. (Így magasabb rajtuk a crack spread, azaz a nyersolaj finomítása és üzemanyagként való értékesítése során elért profitmarzs.)

Forrás: AFP

Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari szakértője a széles árfolyamkülönbséget alapvetően az amerikai hurrikánszezonnal magyarázta. A Harvey hurrikán miatt napi 600-700 ezer hordónyi termelő- és napi négymillió hordónyi finomítókapacitás esett ki. A feldolgozókapacitás nagyobb arányú kiesése miatt fölösleg alakult ki az Észak-Amerikában referenciatípusnak számító WTI-ből, így az ára leesett, míg az Európában népszerű Brent típus kitermelését nem érintették hasonló problémák. Az észak-amerikai kapacitások azóta fokozatosan újraindulnak, de a két típus közötti árfolyamkülönbséget hosszabb idő behozni.

A Brent áremelkedését támogatták a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) háza tájáról érkező pozitív hírek. Egyrészt a kartell vezető állama, Szaúd-Arábia támogatja a kitermelés korlátozásának meghosszabbítását, másrészt Kazahsztán, Ázsia legnagyobb exportőre a múlt héten közölte: részese marad a megállapodásnak.

Tegnap Irak nyilvánosságra hozta, hogy napi 260 ezer hordóval vágta vissza exportját az OPEC-egyezmény miatt, szaúdi illetékesek szerint pedig országuk exportja júliusban a legalacsonyabb volt az elmúlt három évben. Pletser szerint ez felfelé hajtja a Brent árfolyamát, ám a WTI jegyzése a következő hetekben bizonytalan lehet, mivel az amerikai hurrikánszezon október végéig tart. A kereskedők máris aggódhatnak a karibi szigetvilágot tegnap hajnalban elérő Irma hurrikán miatt. A szakértő hozzátette:

nem számítanak idén a világpiaci ár emelkedésére, a Brent esetében 50 dolláros éves átlagárral számolnak, míg jövőre 55 dollárt jelöltek meg.

Pletser hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem mindig volt alacsonyabb a WTI árfolyama a Brenténél. Eltérő a két típus leszállítási helye: a Brent Rotterdamba, illetve New Yorkba érkezik, míg a WTI az oklahomai Cushingba, egy szárazföldi városba. 2007 után nehézkesebbé vált a cushingi szállítás, amit olyan faktorok okoztak, mint a hiányzó tárolókapacitás, továbbá az, hogy a palaolaj-termelés fokozódása miatt nagy mennyiségű, WTI-hez közel álló kőolajfajta került a piacra.

Erste kőolaj Harvey hurrikán árfolyam
Kapcsolódó cikkek