Pénz- és tőkepiac

Dinamikusan növekszik a világban a leggazdagabbak vagyona

A dollármilliárdosok tábora Ázsiában nő a legnagyobb ütemben, de a legtöbb milliárdos még mindig az Egyesült Államokban él.

Jó éve volt tavaly a Föld leggazdagabb polgárainak. Az UBS és a PricewaterhouseCoopers (PwC) tegnap publikált és a Bloomberg által ismertetett jelentése szerint az egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők kezében lévő eszközök értéke 2016-ban 17 százalékkal, 6000 milliárd dollárra nőtt az előző évi csökkenés után. A dinamikáról sokat elárul, hogy egy olyan évben, amikor a részvénypiacok a világ legtöbb pontján hónapról hónapra javítottak történelmi rekordjaikon, a milliárdosok vagyonának bővülési üteme 8,5 százalékponttal haladja meg az MSCI AC World Index (a fejlett és feltörekvő országok részvénypiacainak mozgását követő mutató) éves nyereségét.

A régiós trendeket figyelve szembeötlő az ázsiai expanzió, ahol a gazdaság átlagosan két nap alatt termel egymilliárd dollárt. Az UBS és a PwC szakértői szerint, ha a jelenlegi ütem kitart, a milliárdosok koncentrációja négy éven belül Ázsiában lesz a legmagasabb – megelőzve ezzel a ma még vezető Egyesült Államokat.

Az új milliárdosok háromnegyede egyébként kínai vagy indiai. Kínában tavaly átlagosan háromhetente bővül egy fővel a dollármilliárdosok csoportja. A vállalkozók első generációja a térségben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy érdekeltségeiket a tőzsdére vigyék, szabad pénzeszközeiket pedig akvizíciókra fordítsák. A vagyonok gyarapodását a világ második legnagyobb gazdaságában tevékenykedő leggazdagabbakkal folytatott interjúk szerint a növekvő ingatlanárak, az infrastrukturális beruházások, a középosztály bővülése, illetve az ingadozó nyersanyagárak egyaránt segítették, ami geopolitikai stabilitással is párosult.

Az ázsiai milliárdosok száma tavaly 117-tel nőtt, elérve a 637-et. Ezekhez az adatokhoz a jelentés hozzátette azt is, hogy azok, akik saját erőből gazdagodtak meg, nagyobb ütemben voltak képesek a vagyonukat növelni, mint azok, akik családi kötelékeiknek köszönhetően lettek dúsgazdagok. Az Egyesült Államokban élő milliárdosok száma tavaly 25-tel nőtt, elérve az 563-at. Európában ugyanakkor 342 főre csökkent az egymilliárd fölötti vagyonnal rendelkezők csoportja, amit a jelentés a kontinens nehezebb gazdálkodási körülményeivel, a konzervatív üzleti kultúrával és a szigorúbb szabályokkal magyarázott.

Az ötszáz leggazdagabb milliárdosra szűkítve a kört, a vagyonok gyarapodása még gyorsabb ütemet mutat: a Bloomberg Billionaires Index szerint ők tavaly átlagosan 19 százalékkal gyarapították vagyonukat, amely így elérte a 25,2 ezermilliárd dollárt.

gazdagság vagyon
Kapcsolódó cikkek