Pénz- és tőkepiac

Erős volt a nyár a lakossági hiteleknél

Hajtósra sikeredett a nyári szezon a lakossági hitelek piacán: közel egynegyedével több hitelt vettek fel a háztartások 2017 júniusa és augusztusa között, mint egy évvel korábban. Az új kihelyezések háromnegyede lakáshitel vagy személyi kölcsön volt.

Az egy évvel korábbinál 22,8 százalékkal több, összesen 365 milliárdnyi új hitelt vettek fel a háztartások 2017 nyarán a pénzügyi szolgáltatóknál, a folyószámlahiteleket nem számolva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett statisztikai adataiból.

Bár a növekedés éves alapon jelentős, de nem drámai mértékű, 2015 hasonló időszakához képest már egyértelmű a kiugrás: hiszen akkor még kicsivel 200 milliárd forint felett alakultak a kihelyezések. Így idén az uborkaszezon fogalma már nem volt értelmezhető a lakossági hitelpiacon. A folyószámlahiteleknél a június és augusztus közötti három hónapban 962,6 milliárd forint értékben vették igénybe kereteiket a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek, ami ugyan kissé elmarad az egy évvel korábbitól, de itt is minimális – nem egészen félszázalékos – a visszaesés.

Nyáron mindenre jutott pénz, s ha nem történik váratlan esemény, akkor a trend folytatódik
Forrás: MW

Az új kihelyezéseknél nem meglepő módon a lakáscélú hitelek adták a legnagyobb szeletet: ezekből 185,3 milliárd forint értékben születtek új szerződések három hónap alatt, ami majdnem pontosan harmadával nagyobb az egy évvel korábbi mennyiségnél. A lakáshitelek után a személyi kölcsönökből fogyott a legtöbb a június eleje és augusztus vége közötti időszakban: a 2016 nyarán regisztrált 60,1 milliárd forintnyi új szerződéssel szemben idén már közel 88 milliárdnyit kötöttek a pénzügyi szolgáltatóknál, ami több mint 46 százalékos bővülést takar.

A lakás- és személyi hiteleknél tapasztalható stabil növekedés nyomán pedig e két kölcsöntípus súlya folyamatosan emelkedik az új kihelyezéseken belül: a folyószámlahitelek nélküli piacon 2017 nyarán már csaknem 75 százalékos volt a részesedésük, szemben az egy évvel korábbi 66,9 százalékkal.

A személyi kölcsönökön kívüli fogyasztási hiteleknél is jól sikerült a nyári szezon, igaz, a léptékek itt már egészen mások. Az áruvásárlási hiteleknél 7,6 milliárd forint közelében alakultak az új kihelyezések június és augusztus között, ez 16,5 százalékos növekedés. A gépjárműhiteleknél szintén erős, 34,9 százalékos volt az éves növekedés az új kihelyezéseknél, igaz, ez még mindig csak 10,2 milliárd forintnyi szerződést jelentett. (Ezeknél a konstrukcióknál viszont figyelembe kell venni, hogy csak a maximum egyéves kamatperiódusú hitelek adatai állnak rendelkezésre.)

A szabad felhasználású jelzáloghiteleket viszont változatlanul nem keresik a háztartások, ezekből csak 15,5 milliárd forintnyit értékesítettek a hitelintézetek három hónap alatt, ami mindössze 4,2 százalékos bővülés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Ebben egyébként leginkább a személyi kölcsönöknek lehet szerepük: azoknál ugyanis mind az árazási, mind az egyéb feltételek kedvező irányba változtak az elmúlt években, így már a legtöbb esetben vonzóbb alternatívát jelentenek az ingatlanfedezetes konstrukciókhoz képest.

Az erős nyári szezon tükrében pedig már szinte biztosra vehető az áttörés a lakossági hitelek piacán: vagyis ha nem történik váratlan és drasztikus fordulat, az új kihelyezések összege 2017-ben megközelítheti a válság előtti szintet.

lakossági hitelek lakáshitel háztartások hitelállománya személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek