Pénz- és tőkepiac

Gyökeresen átszabják az Alteót

Részvényfelaprózásra és a cégstruktúra átalakítására készül az Alteo. Amíg a blue chipeknek mindig bejött a felaprózás, a kispapírok ebből eddig csak elvétve profitáltak.

Részvényei felaprózásáról dönt­het november 8-i köz­gyű­­lé­sén az Alteo. Amint az elő­ter­jesztésben is olvasható, a lépés jellemzően forgalom- és likviditásnövelő, főleg, ha olyan időszakban következik be, amikor a cég stabilan, jól teljesít. További pozitív hatása, hogy a felaprózást követő alacsonyabb árfolyam „kereskedhetőbbé” teszi a részvényt a kisbefektetők számára. Ezért az igazgatóság javasolja a közgyűlésnek az „A” sorozatú, egyenként 100 forint névértékű dematerializált törzsrészvények nyolcadolással történő, egyenként 12,5 forint névértékű dematerializált törzsrészvénnyé való átalakítását. Az átalakítás következtében 1 darab 100 forint névértékű törzsrészvény helyébe 8 darab, egyenként 12,5 forint névértékű törzsrészvény lép. Az „A” részvénysorozat össznévértéke változatlan marad. A részvények felosztását december 31-ig tervezik megvalósítani, s előreláthatólag 2017. december 15-i értéknappal.

A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy a splitet követően az esetek többségében a forgalom növekedésével együtt a árfolyama is jelentősen emelkedett – mondta a Világgazdaságnak Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Hozzátette: mégsem árt az óvatosság, mert a piac egy lassan kilenc éve tartó emelkedő trendben van.

Az Equilor a befektetői blogján közölt összeállítást az itthoni részvényfelaprózásokról. Nos, a blue chipek (OTP – 2002, Richter – 2013) esetében rendre bejött a várt forgalom- és árfolyam-emelkedés, és egyelőre a frissen felaprított Mol is jól teljesít. Ám a kispapírok vegyes képet mutatnak. Az FHB esetében 2005-ben volt split, s a következő három hónapban 19,1 százalékkal emelkedett a részvény árfolyama, mellyel felülteljesítette a BUMIX index 16,5 százalékos emelkedését.

A Pannergy részvényeit 2007-ben darabolták, s 3 hónappal később 0,1 százalékkal volt alacsonyabb szinten az árfolyama, igaz, a BUMIX index ennél némileg nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor az Állami Nyomda árfolyama 2008-ban a felaprózást követően 33,8 százalékkal esett – de ezt a válság számlájára írhatjuk. Az is látható tehát, hogy fontos a jó időzítés.

Az Alteo közgyűlésén napirendre tűzik a cégstruktúra átalakítását is. A javaslat szerint kiszervezik a villamosenergia-kiskereskedelmi üzletágat az Alteo Energiakereskedő Zrt.-be. A Sinergy Kft. alatti főbb operációkat átszervezik az Alteo Nyrt.-be, így a holdingközpont a csoport legfőbb foglalkoztatója, s egyedileg is nyereséges profitcentruma lesz a csoportnak. A fűtőerőműveket összeolvasztják, amivel jelentős adminisztrációt és költségeket spórolnak. A szélerőművek egyesülése azért észszerű, mert a finanszírozó bankjuk ugyanaz, és a hitelek is gyakorlatilag össze vannak kötve. Hasonló okból célszerű a depóniagázt hasznosító erőművek egyesülése.

Alteo FHB bumix
Kapcsolódó cikkek