Pénz- és tőkepiac

Konzervatív befektetési politikát követ a Finext menedzsmentje

Továbbra is konzervatív befektetési politikát folytat a vagyonkezeléssel foglalkozó Finext, mely némi magyarázattal egészítette ki szerény féléves jelentését.

A féléves jelentés kiegészítésével lepte meg péntek este a piacot a vagyonkezeléssel foglalkozó, 2009-ben, 500 millió forint törzstőkével parkettre vezetett Finext. Mivel legutóbb 2010 nyarán volt kötés, ami egyben a papír történelmi maximumát is hozta 1120 forinttal, nagyobb izgalomra nem számíthatunk a mai kereskedésben. Pláne, hogy a sarokszámok mit sem változtak. Az első féléves eredmény sora maradt mínusz 4,905 millió forint. Az IFRS-beszámoló szerinti mérlegfőösszeg sem változott, 529,593 millió forint volt június végén, ami 280,638 millió forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél. És a befektetett eszközök fedezettsége is 734,56 százalékos volt a jelentett időszak végén.

Forrás: Shutterstock

Ami újdonság a módosított féléves beszámolóban, az a vezetőségi jelentés elkészülte. Eszerint a társaság tulajdonosa a Cordia Homes Holding 96,38 százalékkal és 4 magánszemély 3,62 százalékos arányban. A társaság célja elsősorban saját és külső – többnyire banki – források felhasználásával, különböző profilú, de hosszú távon jövedelmező üzleti tevékenységet folytató hazai vagy külföldön bejegyzett gazdasági társaságokban fennálló, főként többségi részesedések megszerzése és a társaságok holding formában való működtetése, irányítása. Másodsorban passzív értékpapírokba és ingatlanokba fektetnek, és ezeket kezelik.

Továbbra is konzervatív a vállalat befektetési politikája. Arra törekszik, hogy hazai és külföldi értékpapírokba, ingatlanokba fektetve magas jövedelmezőségű portfóliót alakítson ki, melyek működtetése és üzemeltetése – közép- és hosszú távon – kiszámítható módon biztosítja a befektetett források megtérülését és legalább az adott üzleti szektorban elvárt profitot. A társaság stratégiája és jövőképe abban rejlik, hogy az alapító részvényesek az elmúlt évek hazai és külföldi társasági és ingatlanbefektetéseinek tapasztalatait kívánják hasznosítani a befektetési piac lehetőségeinek felkutatásában. Újdonság még a féléves eredmények rövid elemzése. Eszerint a működési eredmény az idei első fél évben mínusz 4,576 millió forint volt, ami 1,191 millió forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél. A pénzügyi bevételek értéke 99,35 százalékos csökkenést mutat, míg a pénzügyi ráfordítások 65,04 százalékkal csökkentek.

Egyébként a társaság a 2016-os évet a magyar számviteli törvény szerint 1,596 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 865,380 millió forint adózott eredménnyel zárta, és 1,60 milliárd forint osztalékot fizettek ki a részvényeseknek.

befektetési politika finext
Kapcsolódó cikkek