Pénz- és tőkepiac

Kitart a román börze mellett a Danubius szovátai leánya

A Danubius Hotels Group román leánya, az SC Balneoclimaterica SA Sovata (BS) közgyűlése nemrég arról döntött, hogy a társaság részvényeit átvezetik a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) kis piacára (AeRo).

A Danubius Hotels Group román leánya, az SC Balneoclimaterica SA Sovata (BS) közgyűlése nemrég arról döntött, hogy a társaság részvényeit átvezetik a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) kis piacára (AeRo). A két romániai börze, a nagyszebeni Sibex és a bukaresti BVB ugyanis egyesült, így a társaságnak két lehetősége maradt: vagy átigazol Bukarestbe, vagy kivonul a tőzsdéről. Felmerül a kérdés, hogy miután az anyacég nemrég távozott a Budapesti Értéktőzsde parkettjéről, a román leány miért ragaszkodik a tőzsdei jelenléthez, tekintve, hogy a közkézhányad igen alacsony, alig 2 százalék, ráadásul csak elvétve van egy-két kötés a papírban. A BS 96 százaléka a DH tulajdonában van, további 2 százalék pedig a román államé.

Dienes Péter, a Danubius Hotels Group vezérigazgató-helyettese lapunknak azt mondta, fel sem merült a tulajdonosokban, hogy kivezessék a román céget a börzéről, de a bukaresti főpiacot sem tervezik megcélozni. Ahogy a vezérigazgató-helyettes fogalmazott: a főpiaci jelenlétnek komoly költségbeli és jelentéstételi követelményei vannak, amelyeket a társaságnak nem érdemes vállalnia. A kivásárlás ráadásul anyagi forrásokat követelne, miközben a másodlagos piacnak alacsonyak a költségei – mondta Dienes. A társaság nem tervez további piaci forrásbevonást sem, a beruházásokat, fejlesztéseket – ahogy korábban – elsősorban banki hitelekből fedezné a jövőben is a menedzsment. „Most rendkívül kedvezők a hitelfeltételek, így nem érezzük szükségét az alternatív forrásbevonásnak” – mondta a vezérigazgató-helyettes, aki szerint a tőzsdei jelenlétnek érdemi előnye nincs, legfeljebb marketingszempontól lehet némi hozadéka. Forrásra továbbra is szüksége lesz a cégnek, hisz a szovátai Faget szálloda modernizálására nagyjából 4 millió eurót tervez költeni a vezetőség. „A 135 szobás hotel felújítása leghamarabb 2018 végén kezdődhet, a forrást pedig nagyrészt banki hitelekből szeretnénk előteremteni” – hangsúlyozta Dienes. A tervek között szerepel még a Szováta szálló részleges felújítása, illetve a wellness- és fitneszrészleg bővítése is, ami nagyjából 3,5 millió eurós nagyságrendű forrásigényt jelent, de távlati cél a Medve-tó környéki épületek felújítása is. A 18,93 millió euró (89,09 millió lej) kapitalizációjú cég adósságállománya nagyjából 2,2 millió euró.

A BS idén érdemi bevétel- és eredményjavulásra számít, az év első felében ezeken a sorokon 3,3, illetve 0,2 millió eurót jelentett a cég, ami 3, illetve 40 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A bevételek túlnyomó része a romániai turistáktól származik, akiknek az aránya meghaladja a 82 százalékot. A vendégek 12 százaléka a Moldovai Köztársaságból érkezik, miközben a magyarországi nyaralók aránya alig 3 százalék. A három szálloda (összesen 396 szobával) éves átlagban 68 százalékos telítettség mellett üzemel. A BS-t a 2000-es évek elején vásárolta meg a hazai Danubius szállodalánc a román államtól, ezzel tulajdonába került három szovátai szálló, a Hotel Sovata (később Danubius Health Spa Resort Sovata), a Hotel Bradet (később Danubius Health Spa Resort Bradet) és a Hotel Faget, néhány villa, valamint a Medve- és a Mogyorósi-tó strandjai.

szováta Danubius
Kapcsolódó cikkek