Pénz- és tőkepiac

Hendikeppel verseng a régióban az ANY Biztonsági Nyomda

Újabb pozitív hír érkezett az ANY Biztonsági Nyomda piacára, amely kedvezően befolyásolhatja a társaság árbevételét. Az elemzők mégsem várnak jelentős részvényárfolyam-emelkedést, ajánlásuk többnyire: tartás.

Kiemelkedően teljesített a magyarországi új autók piaca tavaly, 20 százalékos volt a növekedés 2016-hoz képest. Egy év alatt 116 ezer személyautót helyeztek forgalomba, a haszon- és nehézgépjárművekkel együtt pedig 142 ezer darabot adtak el. A lendület kitarthat idén is. Mindez az ANY Biztonsági Nyomda (ANY) szempontjából is fontos, mivel ott készülnek a járművek törzskönyvei és a rendszám-érvényesítő matricák. A kedvezően alakuló újautó-eladások felpörgetik a használtautó-piacot is, hiszen minden tulajdonosváltásnál új törzskönyvnyomtatványra van szükség. A cég tavaly az első kilenc hónapban 7,7 milliárd forint bevételt realizált a nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás szegmensben, s ez nem csupán az autópiac kedvező alakulása folytán, hanem a parlamenti választási nyomtatványok legyártásával tovább emelkedhet idén.

Forrás: MTI | Fotós: Koszticsák Szilárd

A cseh Wood befektetési szolgáltató múlt havi elemzése is rámutatott, hogy az ANY a ciklikus árbevétel-ingadozásokat (ilyen a választásinyomtatvány-készítés) egyre sikeresebben képes ellensúlyozni, főként az bővítésével. Tavaly az első kilenc hónapban 7,6 milliárd forint exportárbevételt értek el, ami 15 százalékkal több, mint 2016 azonos időszakában, ezzel a külföldi értékesítés aránya már 41 százalékos. Ez főleg annak fényében pozitív, hogy a közép-európai nyomdapiac rendkívül sok szereplős, egyik országban sincs 10 százalék feletti piaci részesedés. Az üzemi eredményeket (EBIT) összehasonlítva, az ANY a régióban olyan lengyel és román vállalatokkal kénytelen versenyezni, amelyek közül több 20 százalék feletti profitmarzzsal dolgozott 2016-ban. A Biztonsági Nyomda 2016-os EBIT-marzsa 7,9 százalék volt, míg a román állami tulajdonú versenytársáé majdnem 50 százalék, de a lengyel Wytwornia és a Bauer Print is 20-30 százalékos profitrátával működött.

Az idei választási nyomtatványok legyártása 3-4 százalékkal emelheti az ANY 2018-as árbevételét a KBC Securities várakozásai szerint. Sándor Dávid vezető elemző a Világgazdaságnak elmondta: ez a tétel mintegy egymilliárd forinttal járulhat hozzá az éves árbevételhez. A KBC ajánlása tartás, célára 1470 forint, az osztalékvárakozása pedig 82 forint.

A Wood elemzésében szintén tartásra ajánlják a Biztonsági Nyomda részvényeit 1406 forintos célárral, 84 forintos osztalékvárakozással. Véleményük szerint az idei választás 500 millió forint pluszbevételt hoz a társaságnak. A pénteki kereskedésben az ANY-papírok 2,6 százalékkal emelkedtek, és 1400 forinton fejezték be a kereskedést, ezzel a tavalyi záróértékhez képest máris 4,9 százalékkal értékelődött fel a papír. A Wood elemzése kitér arra, hogy a kedvező makrogazdasági helyzet, a bővülő export, a 2021-ig 6,1 százalékosra várt átlagos osztalékhozam és az üzleti tevékenység diverzifikálása mellett miért reális a jelenlegi részvényár: nem csupán az ANY, hanem az iparág valamennyi szereplője szempontjából fenyegetést jelent a digitalizáció, amely a kártyanyomtatás kivételével valamennyi klasszikus nyomdai termék piacát veszélyezteti.

nyomda ANY elemzők KBC
Kapcsolódó cikkek