Pénz- és tőkepiac

Jó teljesítményt nyújtott a Netflix

Ez a negyedév is megerősítésként szolgált arra, hogy ma a Netflixnek nincs méltó versenytársa.

Megérkezett hétfőn a Netflix gyorsjelentése: a streamingszolgáltató ezúttal sem okozott csalódást, a főbb sorokon sikerült a várakozások felett teljesíteni. A növekedési sztori továbbra is sértetlen, sőt, az elmúlt három hónapban megszerzett 8,3 millió új felhasználó rekordot jelent.

Ez a negyedév is megerősítésként szolgált arra, hogy ma a Netflixnek nincs méltó versenytársa. Mindez nem jelenti azt, hogy a Hulu vagy az Amazon bezárhatja a streamingboltot, jut elég mindenkinek a tortából, hiszen a piac még növekszik, főleg nemzetközi szinten. A Netflix azonban egyeduralkodó maradhat annak ellenére, hogy több áremelés is történt az elmúlt években. A vállalat további agresszív növekedést céloz meg a jövőben is a menedzsment által bejelentett tervek szerint: akár 8 milliárd dollárt költhet új tartalomra a következő évben. De a marketingbüdzsé is 1,3 milliárd dollárról 2 milliárdra hízik. Ezen a ponton a negatív szabad cash flow sem lehet ijesztő a vállalat és a befektetők számára, ha e növekedési tempót tartani tudja a cég.

Amire érdemes figyelni a Netflixnél, az a nemzetközi közönség, a felhasználók számának növekedése. Az amerikai háztartások közel fele már rendelkezik Netflix-előfizetéssel, a tengerentúli piac telítődésével pedig egyre többe kerül a vállalatnak az ügyfélkör bővítése. Míg az Egyesült Államokban több mint 100 dollár marketingköltség jut egy új felhasználó megszerzésére, addig ez nemzetközi viszonylatban 2014 óta stabilan 40 dollár.

Egyelőre úgy tűnik, minden adva van a Netflix számára a további növekedéshez, amelyet eddig sem tudott megállítani az árak emelkedése vagy a konkurens szolgáltatók szaporodása. A már említett agresszív költekezés és az így termelt negatív cash flow korántsem negatívum. Az elmúlt esztendők azt bizonyítják, hogy hatékonyan tud e temérdek pénz égetésével növekedni a vállalat, hogy egyszer megérkezzen abba az érett stádiumba, ahol már nem a bővülés lesz az első számú vonzereje.

Netflix árfolyam gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek