Pénz- és tőkepiac

Még idén tőzsdére dobja részvényeit a Dropbox

Kezdeményezte részvényeinek tőzsdei bevezetését a Dropbox – értesült cégközeli forrásoktól a Forbes. A 10 milliárd dollárra értékelt magántársaság a Goldman Sachst és a JPMorgan Chase-t szerződtette az IPO lebonyolításához.

A Bloomberg az időpontot az első fél évre tette, a Forbes viszont ennél későbbi dátumra számít. A 2007-ben alapított, felhő- és tárhelyszolgáltatásokat kínáló Dropbox számairól keveset tudni. Drew Houston társalapító-vezérigazgató épp egy éve jelentette be, hogy cége pozitív cash flow-val és egymilliárd dollárt meghaladó éves forgalommal rendelkezik. Akkor félmillió egyéni felhasználójuk mellett 200 ezer fizetős vállalati ügyfél vette igénybe szolgáltatásaikat. Tavaly áprilisban már üzemi szinten is nyereséget mutattak ki, hogy mekkorát, azt Houston nem árulta el.

Forrás: AFP/Jaap Arriens/NurPhoto

Augusztusban 30 százalékos bevételnövekedési ütemről írt a Bloomberg. Az IPO lehetőségéről egy hónappal később tettek említést. Az is lehet, hogy a figyelmet akarták magukra irányítani, mint tette azt tavaly áprilisban szektortársuk, az AppDynamics, amelynek 3,7 milliárd dolláros felvásárlását épp a tőzsdei üdvözlő harang megszólaltatása előtt jelentette be a Cisco Systems. Vevő egyelőre nincs, részvényenként viszont bárki bevásárolhat a Dropboxból, s ha sikerül felhajtaniuk az árfolyamot, akkor a cég kezdeti befektetői, a Sequoia Capital és az Index Ventures tőketársaság, és néhány kisebb társuk elégedetten nyugtázhatják, hogy jó befektetést csináltak annak idején a beszállással.

Okos húzás a Xiaomitól

Az okostelefonokat és háztartási okoseszközöket gyártó Xiaomi első körben a Citic Securitiest, a Goldman Sachst és a Morgan Stanley-t bízta meg azzal, hogy részvényeinek tőzsdei bevezetését előkészítse – jelentette az IFR. Később más bankokat is bevonnak a folyamatba. A Xiaomi második fél évre időzített IPO-ja a technológiai szektor legnagyobb érdeklődéssel várt idei tőzsdei eseménye lesz. A kínai vállalat vezetői azt remélik, hogy a cég piaci értéke elérheti majd a 100 milliárd dollárt. A legutóbbi, 2014-es tőkebevonáskor 46 milliárd dollárra értékelték a Xiaomit, amelynek üzleti kilátásait a Reuters elemzői egyre optimistábban ítélik meg: forgalma az idén 18 százalékkal bővülhet.

 

IPO Xiaomi dropbox
Kapcsolódó cikkek