Pénz- és tőkepiac

Továbbra is kelendő a lakáshitel

Tovább tart a lendület a lakáshitel-piacon az OTP Bank összesített adatai szerint. Az elmúlt évben ugyanis ismét kétszámjegyű bővülés volt tapasztalható a beérkezett hiteligénylések számában és a felvett hitelek átlagos értékében egyaránt.

2016-hoz hasonlóan ismét kétszámjegyű növekedést ért el az OTP Bank az újonnan kihelyezett lakáshitelek területén, így a hitelintézet több mint 21 ezer új lakáshitelt folyósított a családok számára – közölte az OTP.

Tavaly a legtöbb, 5000-et meghaladó igénylés – az előző évhez hasonlóan – ismét Pest megyéből érkezett, amit Budapest és Győr-Moson-Sopron megye követ több mint 4500, valamint közel 2000 hiteligénylési kérelemmel.

Forrás: Shutterstock

Az igényelt hitelek átlaga elérte a 7,6 millió forintot, és a legmagasabb összegeket tavaly is Budapesten igényelték. A fővárosiak átlagosan 11,7 millió forintnyi lakáshitelt igényeltek. Érdekesség, hogy 2017 legnagyobb összegű lakáshitel igénylése is Budapestről érkezett, 147 millió forint értékben – olvasható az OTP közleményében.

A 2017-es eredmények kapcsán Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója elmondta: „Az elmúlt évek tapasztalatai ma is érvényesek, ugyanis a magyar családok messze nem töltenek annyi időt a megfelelő finanszírozási megoldás kiválasztásával, mint az ideális otthon megtalálásával. Azt javasoljuk, hogy először pénzügyi lehetőségeikről tájékozódjanak valamelyik bankfiókban, hiszen számos támogatási forma és személyre szabott konstrukció érhető el.”

Az OTP Bank igazgatója hozzáfűzte:

Mind a lakáshitel igénylések száma, mind az átlagosan kihelyezett összegek nagysága azt mutatja, hogy Magyarországon továbbra is emelkedő ingatlanpiaci ciklusról beszélhetünk. Meggyőződésünk, hogy ez a trend 2018-ban is folytatódni fog és ismét kétszámjegyű növekedéssel számolhatunk a beérkező igénylések számában

A bank szakértőinek előrejelzése szerint a felfokozott piaci környezetben különösen megnő a megfelelő pénzügyi szakértők megtalálásának jelentősége. A fogyasztóbarát, fix kamatozású lakáshitelek alacsony kockázatuk miatt pedig egyre népszerűbbek lesznek. Érdemes továbbá tájékozódni az igénybe vehető állami támogatási lehetőségekről is, mint például a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a lakástakarék, valamint a lakáshitel-cafeteria – tanácsolja közleményében a hitelintézet.

https://www.vg.hu/penzugy/negyvenesek-igenylik-legtobb-lakashitelt-754813/

lakossági hitelek lakáshitel OTP Bank
Kapcsolódó cikkek