Pénz- és tőkepiac

Emelkedett a befektetési alapok vagyona

Januárban 1,2 százalékkal, 73 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) pénteken. A hónap végén 6208 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban a szövetség tagjai.

A kötvényalapokba az év első hónapjában csaknem 6 milliárd forint tőkét invesztáltak a befektetők, elsősorban a hosszú futamidejű alapokba, míg a rövid kötvényalapoknál tőkekiáramlás volt. A kötvényalapok vagyona 0,2 százalékkal, 1174 milliárd forintra nőtt.

Az ingatlanalapokba januárban csaknem 26 milliárd forint friss tőke érkezett, a kategória vagyona a pozitív hozamokkal összességében 2,6 százalékkal, 1092 milliárd forintra nőtt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ezzel januárban megtörtént a helycsere: azaz a második legnagyobb vagyonnal már az ingatlanalapok rendelkeznek, és nem az abszolút hozamú alapok

- hívta fel a figyelmet a Bamosz.

Az abszolút hozamú alapokból januárban 5,5 milliárdnyi tőke távozott, s miután a hozamok nem tudták jelentősen tompítani a tőkekivonást, így a nagysága 0,5 százalékkal, 1075 milliárd forintra csökkent.

A vegyes alapokba jelentős, mintegy 26,3 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, s ezzel az alapok vagyona elérte a 1034 milliárd forintot.

A részvényalapokba közel 11 milliárdnyi tőke érkezett, amin a hozamok jelentősen javítani tudtak, így összességében a részvényalapok vagyona 5,9 százalékkal, 403 milliárd forintra növekedett a hónap során.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok vagyona 5,6 százalékkal, 241,8 milliárd forintra nőtt január végére.

A származtatott alapoknál az értékesítések 2 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltásokat; a kategória vagyona elérte a 206,2 milliárd forintot.

A pénzpiaci alapok vagyona folytatva az eddigi tendenciákat 2,9 százalékkal, 635,2 milliárd forintra csökkent januárban. A legnagyobb visszaváltások a hazai likviditási és pénzpiaci alapok esetében tapasztalható: előbbinél 6,3 milliárd, utóbbinál 11,7 milliárd forint értékben.

A befektetők a tőkevédett alapoktól 0,8 milliárdnyi tőkét vontak ki januárban, az alapok vagyona így 185,8 milliárdra csökkent.

Az árupiaci alapoknál 1,2 milliárd forintos tőkebeáramlás következett be, de miután a hozamok nem úgy alakultak, ahogy arra a befektetők számítottak, a kategória vagyona egy százalékkal, 50,2 milliárd forintra csökkent.

részvényalapok kötvényalapok befektetési alapok BAMOSZ ingatlanalapok
Kapcsolódó cikkek