Pénz- és tőkepiac

Két és fél éves csúcson járt a piacok „félelmi indexe”

Két és fél éves csúcsra emelkedett a globális befektetői kockázatvállalási hajlandóság megítélésére is használt volatilitási mutató, a Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) kedden a New York-i tőzsdenyitás előtti felfokozott hangulatban, majd az irányadó tőzsdemutatók emelkedésével párhuzamosan meredek csökkenésnek indult.

A piacok „félelmi indexének” tekintett volatilitási mutató napi csúcsán 50,3 pontra emelkedett, ami 2015. augusztus 24. óta a legmagasabb érték, és majdnem 35 százalékkal haladta meg a 37,32 pontos hétfői zárószintet.

Forrás: AFP/Daniel Roland

A múlt heti értékekhez képest megtriplázódott a VIX, miután a kötvényhozamok meredek emelkedésnek indultak azon félelmekre, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kénytelen lesz agresszívabb kamatemelési politikát folytatni az vártnál erősebb növekedése miatt. Ez már pénteken masszív eladási hullámot indított a New York-i tőzsdén, ami hétfőn tovább erősödött és globális méreteket öltött.

Kedd délután fél ötkor, egy órával a New York-i tőzsdenyitás után 25,55 ponton, 31,54 százalékos mínuszban állt a VIX. Minél kisebb a mutató értéke, annál kedvezőbbek a tőzsdei kilátások. A hosszú távú átlaga 19,34 pont, és múlt hét pénteken már a 312. egymást követő kereskedési napon zárt ez alatt a szint alatt. Ha az index értéke eléri a 20 pontot, az már pánikot jelez.

New Yorkban az irányadó tőzsdeindexek széles sávban mozogtak a kereskedés első órájában. A Dow Jones Ipari Átlag minimuma és maximuma között majdnem ezer pont különbség volt, azaz 2,33 százalékos mínusz és 1,50 százalékos plusz között ingadozott az értéke.

A tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója a 2,22 százalékos veszteség és 1,16 százalékos nyereség, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója a 2,05 százalékos mínusz és 1,31 százalékos plusz közötti tartományt járta meg.

Dow Jones volitalitás tőzsde VIX
Kapcsolódó cikkek