Pénz- és tőkepiac

Kilencéves rekord a lízingpiacon

Jelentős növekedést ért el a magyar lízingpiac 2017-ben: a finanszírozott összeg 18 százalékkal, 613 milliárd forintra nőtt.

Kilencéves rekord született 2017-ben a magyarországi lízingpiacon: a finanszírozott összeg 18 százalékkal – közel 100 milliárd forinttal – 613 milliárd forintra emelkedett – közölte a Magyar Lízingszövetség mai sajtótájékoztatóján Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára. Hozzátette: minden eszközkategória hozzájárult a növekedéshez, tehát vagy tartani tudta a 2016-os teljesítményszintet, vagy növelni is tudta azt. Tartósnak tűnik emellett a teljes portfólióban bekövetkezett fordulat is, hiszen ennek mérete 2017 végére 1368 milliárd forintra emelkedett.

Fotó: MW

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a járműfinanszírozás jelentette az egyik húzó területet, miután a személyautóknál és a kishaszon-járműveknél 27 százalékkal, 184 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg. Szintén jól teljesített a flottapiac, ahol az új kihelyezések összege 23 százalékkal, 87 milliárd forintra nőtt. Ami az eszközfinanszírozást illeti, a nehézgépjárművek és gépek finanszírozását magában foglaló eszközöknél 12 százalékkal, 337 milliárd forint fölé nőtt a finanszírozott összeg, míg a termelőeszközként nyilvántartott gépeknél a 2016-osnál 39 százalékkal többet, 66 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Lízingszövetség előrejelzése szerint 2018-ban folytatódhat a növekedés a lízingpiacon, amelyben szerepe lehet annak, hogy a vállalkozások – ezen belül a kkv-k – bátrabban veszik igénybe a lízingkonstrukciókat, de segíthetik a bővülést az uniós projektek, illetve – ezeknek is köszönhetően – a beruházások élénkülése.

járművek lízing
Kapcsolódó cikkek