Pénz- és tőkepiac

Megszűnt az eurócsoport elnöke elleni nyomozás a Benfica-ügyben

Mario Centeno portugál pénzügyminisztert, az eurócsoport elnökét azzal vádolták korábban, hogy belépőjegyeket fogadott el a Benfica futballklubtól.

Megszüntette a Mario Centeno, az eurócsoport elnöke elleni nyomozást a lisszaboni ügyészség.

A nyomozók közlése szerint nem történt bűncselekmény.

A portugál pénzügyminisztert sajtóértesülések szerint azzal vádolták meg, hogy belépőjegyeket fogadott el a Benfica futballklubtól.

Mario Centeno (sállal a nyakában) az eurócsoport egyik szakértőjével
Forrás: AFP/JOHN THYS

Antonio Costa kormányfő a vádat nevetségesnek nevezte. Mint mondta, a gyanúsítások nincsenek hatással Centeno jó hírnevére és hitelességére. A politikus január óta az eurót használó országok pénzügyminisztereinek tanácsának, az eurócsoportnak az elnöke.

Az ügyészség korábbi közlése szerint a nyomozás középpontjában „esetleges jogosulatlan előnyök, korrupció, pénzmosás, csempészet és adócsalás” állt, konkrét részleteket azonban nem közöltek. A héten házkutatást is tartottak a lisszaboni pénzügyminisztériumban.

Az ügyészség szerint a nyomozás egy régóta tartó ügyhöz kapcsolódott, melybe belekeveredett Jose Veiga, a Benfica igazgatója is. Veigát 2016-ban letartóztatták, a vádak szerint különböző országokkal, a többi közt Egyenlítői Guineával, a Kongói Köztársasággal és Gabonnal folytatott üzleti ügyei során felmerült a korrupció és pénzmosás gyanúja.

https://www.vg.hu/kozelet/bolgarok-nekiugrottak-korrupcionak-768331/

Mario Centeno benfica portugál pénzügyminiszter eurócsoport
Kapcsolódó cikkek