Pénz- és tőkepiac

Eladói nyomás alá kerül néhány kispapír

Tízről nyolcra csökken a CECE indexen belül a magyar részvények száma, ami a kikerülő papíroknál többnapi forgalomnak megfelelő eladásokat hozhat.

A Konzum bekerül, míg az ANY Biztonsági Nyomda, az FHB és a Graphisoft Park kikerül a bécsi régiós CECE indexéből. „Az átsúlyozás az indexbe 0,06 százalékos súllyal bekerülő Konzumnál nem járhat látványos árfolyamhatással, mert egy hét alatt vesznek annyi papírt, amennyi egynapi átlagforgalom 33 százalékának felel meg. A kikerülőknél már más a helyzet. Leginkább az FHB érezheti meg a változást, mert 6,4 napnyi forgalomnak megfelelő részvényt adnak majd el” – hangsúlyozta Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

Az FHB 0,03 százalékos súllyal szerepelt a CECE-ben, az ANY Biztonsági Nyomda 0,06, a Graphisoft Park pedig 0,07 százalékossal. Az ANY 2,9, az irodapark 3,2 napnyi forgalomnak megfelelő eladással kalkulálhat a részvényeiből a CECE átsúlyozása miatt.

A CECE indexet a 273 millió eurós kapitalizációjú Lyxor CECE ETF követi le
Fotó: Wiener Börse

A CECE indexbe az elmúlt egy év mediánforgalma és a szabad közkézhányaddal korrigált piaci kapitalizáció alapján kerülhetnek be részvények.

A két szempont szerint sorba rendezik a budapesti, a prágai és a varsói tőzsde papírjait. Amelyik mindkét listában szerepel, az kerülhet a CECE indexbe. Mindhárom országból legalább hatnak kell benne szerepelnie, a maximum a magyar és a cseh papíroknál 10, a lengyeleknél 15 lehet.

A magyar részvények szempontjából különleges helyzet volt eddig, hogy a két tízes listán, még ha eltérő sorrendben is, de ugyanazok a társaságok voltak. Ez megváltozott, ami magyarázat arra, hogy tíz helyett miért csak nyolc papír lesz a jövőben tőlünk a CECE-ben. Az FHB piaci kapitalizációja alapján, míg a másik két cég a csökkenő forgalom miatt esett ki a CECE-ből

– magyarázta Nagy András.

Az OTP szerepe 5 bázisponttal 9,34 százalékra, a Molé 2-vel 5,31 százalékra, a Richteré 1-gyel 2,34 százalékra nő az átsúlyozáskor, de a három blue chipnél ez a napi forgalomnak csak az elenyésző részét teheti ki. A Magyar Telekom, az Opus, a Waberer’s és a CIG Pannónia 0,85, 0,18, 0,09, illetve 0,07 százalékos súlya nem változik a CECE-n belül.

A magyar, lengyel és cseh részvényeket tartalmazó mutatón belül a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó papírok súlya 1 bázisponttal 18,26 százalékra csökken. A lengyel papírok 52,97, a cseh részvények pedig 28,77 százalékkal számítanak majd bele a mutató teljesítményébe.

A lengyel portfólióban most nem lesz változás, a három legjelentősebb a PKO Bank Polski, a PKN Orlen és a Bank Pekao is marad 8,77, 8,76, illetve 6,65 százalékos súllyal.

A cseh részvények száma tízről kilencre csökken. Kikerül a CECE-ből a többek között pelenkákhoz, törölközőkhöz és női higiéniai termékekhez alapanyagot gyártó Pegas Nonwovens, amelynek 0,07 százalékos súlya volt az indexben. Az Unipetrol közkézhányada a felére, 10 százalékra csökkent, ezért a korábbi 0,61 százalékról 0,31 százalékra mérséklődik a papír súlya az indexben. A cseh tőzsdetagok közül az Erstének lesz a legnagyobb, 16,45 százalékos súlya, ez a legmagasabb az egész CECE-n belül is.

A CECE indexet a 273 millió eurós, azaz 85 milliárd forintnyi kapitalizációjú Lyxor CECE ETF követi le, de emellett régiós befektetési alapok is használják benchmarknak.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy utóbbiak mögött mekkora összeg van, de egy-egy átsúlyozáskor jellemzően a Lyxor ETF forgalmának kétszeresére becsülhető az üzletkötések értéke. Az ETF-nek jellemzően nyugat-európai és amerikai befektetői vannak, a régióban inkább közvetlenül a papírokat veszik meg.

A bécsi tőzsdének, a CECE indexen kívül számos régiós mutatója van, például az olaj- és gázipari, a telekommunikációs, a bank az egészségügyi és az infrastrukturális szektorra vonatkozóan. Ezeket kevesen tekintik benchmarknak, és ETF-ek sincsenek rájuk. A közepes papíroknak is van külön CECE-kosaruk. Utóbbiban és a szektorális indexekben a magyar, lengyel és cseh papírokon kívül román, szerb, szlovén, horvát és bolgár részvények is vannak. „Néhány éven belül akár a fő indexbe is bekerülhetnek a román részvények, hiszen az utóbbi években sokat fejlődött a bukaresti tőkepiac, egy lépés választja el attól, hogy elnyerje a feltörekvő piaci státuszt” – emelte ki Nagy András.

Az elmúlt egy évben a CECE index 15,7 százalékkal emelkedett. A komponensek közül az Opus 820 százalékos ralija a legnagyobb, utána a CIG Pannónia következik 87 százalékkal, majd a cseh Unipetrol 68 százalékkal.

kispapír Cece tőzsde részvénypiac
Kapcsolódó cikkek