Pénz- és tőkepiac

Eséssel indíthatnak az európai piacok

Elsősorban Jerome Powell kongresszusi meghallgatásának hatására lehet indexcsökkenésre számítani csütörtökön a főbb európai tőzsdék nyitásakor.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,7 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,6 százalék, a frankfurti DAX index 0,5 százalék veszteséggel kezdheti a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,6 százalékkal nyithat.

Jelenleg alapvetően az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed új elnöke, Jerome Powell keddi kongresszusi meghallgatásán elhangzottak határozzák meg az értékpapírpiaci befektetők magatartását a nemzetközi tőzsdéken. A Fed új elnöke által jelzett és a piaci várakozásoknál szigorúbbnak bizonyult kamatemelési pálya kedden és szerdán veszteséges záráshoz vezetett az amerikai és szerdán az európai tőzsdéken is.

Jerome Powell, a Fed új elnöke
Forrás: AFP / SAUL LOEB

Piacbefolyásoló makrogazdasági mutatók közül csütörtökön az euróövezet februári feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe jelenik meg a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézettől. Az statisztikai hivatala, az Eurostat pedig az euróövezet és az EU januári munkanélküliségi rátáját teszi közzé.

Nagyobb tőzsdei cégek eredménybeszámolói is hatással lehetnek az árfolyamok alakulására. Egyebek között az AB Inbev és a Peugeot teszi közzé eredményadatait.

Csütörtökön az olajár két napi esés után vegyesen alakult, a Brent 0,08 százalékkal hordónként 64,68 dollárra csökkent, a WTI 0,03 százalékkal 61,66 dollárra emelkedett.

Mindkét olajtípus közel öt százalékos áreséssel fejezte be a februárt és így hat hónapja első alkalommal zárt veszteséggel egy hónapot.

Az arany ára csütörtökön már a harmadik egymást követő napja csökkent, a határidős piacon a legközelebbi kontraktust 0,27 százalékkal jegyezték alacsonyabban unciánként 1314,30 dolláron.

Az euró árfolyama alig változott a csütörtöki globális kereskedésben, az európai piaci kezdés előtt másfél órával 0,01 százalék csökkenéssel 1,2192 dolláron állt. Az euró árfolyama így is öt heti mélypontnál tart a dollárral szemben.

Szerdán veszteséggel zártak az európai tőzsdék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,52 százalékkal, a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,72 százalékkal csökkent. Londonban 0,69 százalék volt az indexcsökkenés, Frankfurt és Párizs 0,44 százalékkal zárt alacsonyabban. Madridban 0,61 százalék, Milánóban 0,51 százalék volt az indexcsökkenés.

 

Eurostat Peugeot európai tőzsdék kamatemelés Fed IHS Markit Jerome Powell Brent
Kapcsolódó cikkek