Pénz- és tőkepiac

Sikeresek az FHB jelzáloglevelei

Jelentős érdeklődés mellett, közel 13 milliárd forintértékben értékesített jelzálogleveleket a Takarék Csoporthoz tartozó FHB Jelzálogbank Nyrt. márciusban.

A Takarék Csoporthoz tartozó FHB Jelzálogbank Nyrt. hónap elején kibocsátott ötéves jelzáloglevél-sorozatai voltak az elsők a tőkepiacon, amelyek kondícióit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elfogadta, megnyitva ezzel a jegybank 2017 novemberében meghirdetett elsődleges jelzáloglevél-vásárlási programját. Az FHB Jelzálogbank jelzáloglevél-aukcióinak sikerét jelzi a beadott ajánlatok magas összege és a hozamszintek csökkenése.

Fotó: Kallus György

Az öt- és tízéves futamidejű sorozatra a márciusi két aukció során beadott ajánlatok összege meghaladta a 14 milliárd forintot. Ezen belül a 2023-ban lejáró papírokra összesen 12,739 milliárd forint ajánlat érkezett, amelyekből a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett hitelintézet – az előzetesen meghirdetett feltételeknek megfelelően – 11,384 milliárdnyit fogadott be.

A mai nappal debütált tízéves, 2028 márciusában lejáró sorozatra 1,52 milliárd forint értékben érkezett vételi ajánlat, ebből az FHB Bank 1,4 milliárdnyit fogadott el.

Az aukciók során az átlagos hozamszintek mélypontra kerültek. A mai aukción az ötéves jelzáloglevelek átlaghozama 1,41 százalék lett, ami 0,1 százalékponttal marad el az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) referenciahozamától. A tízéves jelzáloglevek 2,33 százalékos átlaghozammal keltek el, 0,21 százalékponttal alacsonyabbal, mint az ÁKK referenciahozama.

Valamennyi aukcióra bocsátott értékpapír megfelelt az MNB jelzáloglevél-vásárlási programjában támasztott követelményeknek.

A március 5-én értékesített jelzáloglevelekkel már 7-e óta lehet kereskedni a BÉT-en, míg a ma gazdára talált papírok bevezetésére március 28-n kerül sor.

FHB jelzáloglevél MNB aukció
Kapcsolódó cikkek