Pénz- és tőkepiac

Jól ment tavaly a nagybankoknak

A teljes hitelintézeti szektorhoz hasonlóan a nyolc legjelentősebb magyarországi bank is sikeres évet zárt 2017-ben: az összesített adózott eredményük 32 százalékkal emelkedett, miközben két szereplő is több mint a duplájára növelte profitját.

Sikeres éven vannak túl a magyarországi nagybankok: az eszközállomány alapján legjelentősebb nyolc szereplő konszolidált, összesített adózott eredménye 399,5 milliárd forintot ért el 2017-ben, ez 31,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – derül ki a Világgazdaság által összegyűjtött adatokból.

Fotó: Kallus György

(Számításaink túlnyomórészt a szereplők tavalyi évről közzétett, IFRS szerinti, csoportszintű adatain alapulnak, ám kismértékben torzíthatnak, mert még van olyan szolgáltató, amely a magyar számviteli szabályok alapján tette közzé a tavalyi számait, két bank adatait pedig az anyavállalat által euróban megadott eredmények alapján számoltuk ki.)

Figyelemre méltó emellett, hogy két olyan szolgáltató is akadt 2017-ben, amely több mint a duplájára tudta növelni adózott nyereségét: a CIB Bank 105,4 százalékkal több, 24,5 milliárd forint, az MKB Bank pedig 102,2 százalékkal magasabb, 19,2 milliárd forint profitot ért el az év egészében.

Ugrásszerű, több mint 81 százalékos profitbővülésről adott számot a Raiffeisen Bank is, amelynél így 28,5 milliárd forint szerepelt az adózott eredmény során. Az OTP Bank magyarországi alaptevékenységeiből tavaly 168,6 milliárd forintos, az előző évinél csaknem 38 százalékkal nagyobb profit származott, az Erste 23,4, a K&H csoport pedig 18,5 százalékkal növelte nettó nyereségét. A Budapest Banknál – a magyar számviteli szabályok szerinti, konszolidált adatok alapján – 11,8 százalékkal, 14,6 milliárd forintra emelkedett az adózott eredmény.

Az érintett szereplők döntő többsége a mérlegfőösszegét is növelte, az összesített eszközállomány – az UniCredit Bank adata nélkül – 4,1 százalékkal, 19 700 milliárd forint közelébe emelkedett. A mérlegfőösszeget alapul véve az OTP csoport változatlanul messze a piac legnagyobb szereplője, itteni alaptevékenységeinél december végén 7503,5 milliárdos eszközállomány szerepelt: ez 4,96 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Több mint 4,5 százalékkal növelte méretét tavaly a K&H csoport is, amelynek mérlegfőösszege így 3000 milliárd forint fölé emelkedett.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

bankszektor nagybankok nyereség
Kapcsolódó cikkek