Pénz- és tőkepiac

Mélypontjukra süllyedtek a kínai piacok

Az utóbbi hónap legrosszabb hetét zárták pénteken a kínai tőzsdék, miután nem csitulnak az aggodalmak az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi feszültségek kiéleződése miatt.

A sanghaji fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 1,47 százalékkal, 3071,54 pontra, az ötven legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírjainak teljesítményét tükröző SSE 50-es index pedig 1,31 százalékkal, 2647,38 pontra esett.

A sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 1,79 százalékkal, 10 408,91 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 1,34 százalékkal, 3760,85 pontra süllyedt.

Az elmúlt egy hét leforgása alatt a CSI-300-as mutató 2,9 százalékkal, a SSEC pedig 2,8 százalékkal csökkent.

A befektetők körében az óvatosság kereskedett felül a világ két legnagyobb gazdasága között feszülő kereskedelmi ellentétek fokozódása miatt. A viszály legutóbbi fejleményeként a ZTE kínai mobil távközlési vállalat pénteken elfogadhatatlannak és tisztességtelennek minősítette a rá kivetett amerikai szankciókat, és azt ígérte, hogy minden törvényes eszközt bevet érdekeinek megvédésére.

Forrás: AFP

A washingtoni kereskedelmi minisztérium a hét közepén hét évre megtiltotta amerikai cégeknek, hogy alkatrészeket és szoftvereket szállítsanak a sencseni székhelyű vállalatnak, mondván, hogy az nem tartotta be az iráni embargó megsértése miatt ellene indított büntetőeljárás lezárása fejében létrejött megállapodást.

A ZTE leszögezte, hogy a büntetés nemcsak az ő fejlődését és jövőjét sodorja veszélybe, hanem károkat okozhat minden partnerének, ideértve egy sor amerikai vállalatot.

A két ország hetek óta azzal fenyegeti egymást, hogy pótlólagos vámot vet ki számtalan árura, amelyek éves forgalma dollár tízmilliárdokkal mérhető. Az amerikai pénzügyminisztérium pedig csütörtökön jelezte, keresi a módját annak, hogy miként tudná korlátozni az Egyesült Államok kényes vállalatait és területeit célzó kínai befektetéseket.

 

CSI washingtoni kereskedelmi minisztérium Shanghai Composite (SSEC) ZTE kínai tőzsde
Kapcsolódó cikkek