Pénz- és tőkepiac

Javában zajlik a SET konszolidálása

További tőkeemelésekre készül a SET Group, mely még ebben a hónapban beindítja két új üzletágát – mondta a Világgazdaságnak Orbók Ádám stratégiai igazgató.

Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a SET Group március 29-én közzétett zárt körű tőkeemelését, s a társaság jegyzett tőkéjét 855,5 millió forintra módosította. A társaság rendkívüli közgyűlése még február 9-én hatalmazta fel az igazgatóságot az alaptőke legfeljebb 10 milliárd forinttal történő felemelésére a következő öt évben. A most bejegyzett tőkeemelés ennek volt az első lépcsője.

Bathó Ferenc és Fürst Gábor befektetők

150 millió forint tőkeemelést hajtottak végre a SET Groupban oly módon, hogy az összegből 50 millió forint a társaság jegyzett alaptőkéjét, míg a fennmaradó 100 millió forint a tőketartalékát növelte.

Bathó Ferenc 120 millió forinttal, Fürst Gábor pedig 30 millió forinttal vállalt részt az ügyletben.

A legfontosabb most a társaság konszolidációja – mondta a Világgazdaságnak Orbók Ádám stratégiai igazgató, hozzátéve: további tőkeemelések állnak előkészítés alatt, és hamarosan megkezdődhetnek a végleges tárgyalások.

Forrás: Shutterstock

Mint mondta, az is fontos, hogy május végén várható a két új üzletág beindítása. Az egyik az úgynevezett jövőteremtés, amely széles körben, elérhető áron kínál olyan innovatív technológiákra épülő szolgáltatásokat, mint például a blokklánctechnológia, a másik az úgynevezett értékmegőrzés, amely a kkv-szektorban a visszavonulásra készülő, cégüket személyesen vezető tulajdonosoknak keltheti fel az érdeklődését. Ebben a vállalati körben ugyanis minden harmadik cégnek óriási kihívás az alapító-tulajdonos, egyben vezető menedzser utódlása. A SET Group a generációváltásra kínál megoldást:

a cégek vezetését egy különböző területeken jártas szakemberekből álló tíztagú testület veszi át, amely egy kihelyezett menedzseren keresztül irányítja a céget.

Az első évben párhuzamosan történik a leányvállalatok menedzselése, majd a korábbi vezetőség lassan a háttérbe vonul.

A SET Group kereskedését május 7-én felfüggesztették, ráadásul 5,5 millió forintos felügyeleti bírságot is kapott, mert nem tette közzé időben a tavalyi éves konszolidált beszámolót. Ezt a hiányosságot még aznap pótolta a társaság, és a kereskedést május 11-én visszaállította a BÉT. A csúszás oka az volt, hogy egy tavaly indított MNB-célvizsgálat eredményére vártak, s a közgyűlést ugyan összehívták időben, de az határozatképtelen volt, ezért nem fogadták el április végéig a beszámolót.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Fővárosi Törvényszék Cégbíróság Set Group
Kapcsolódó cikkek