Pénz- és tőkepiac

Mozgalmas napok elé néz az OTP

Nincsenek fundamentális okai, hogy a jó negyedéves beszámoló után szárnyaló bankpapír részvényeit szórni kezdték a befektetők.

Nagy árfolyamkilengésekre kell felkészülniük a következő két hétben az OTP befektetőinek. A várhatóan nagy volumenű mozgások hátterében ugyanakkor nem fundamentális okok állnak, hanem az egyik legfontosabb piaci index átsúlyozása, ami az OTP-t is érinti:

a legnagyobb intézményi befektetők, illetve több indexkövető alap által irányadó mutatóként kezelt MSCI lépéséről van szó.

A bank múlt pénteki gyorsjelentését két kereskedési napon átívelő rali követte, összesítve csaknem 8 százalékos emelkedéssel, kedden viszont 5,6 százalékot zuhant a bankpapír, a kedélyek szerdára nyugodtak meg valamelyest. Az Erste tegnapi befektetői hírlevelében azt írta, hogy az OTP súlya az MSCI feltörekvő piaci indexében majdnem 6 százalékkal csökken (miután mérsékelték az OTP esetében számított közkézhányadfaktort), ezért alakult ki váratlan eladási hullám a kereskedésében.

Kedden 5,6 százalékot zuhant a bankpapír árfolyama
Forrás: Kallus György

Az Erste felhívta a figyelmet arra, hogy

számítások szerint a következő két hétben az MSCI indexet követő alapoknak mintegy 1,4 millió darab részvényt kellene eladniuk, ha nem szeretnék, hogy a portfóliójukban lévő OTP-részvények aránya felülsúlyozza az MSCI indexét.

Hozzáteszik azonban, hogy a múlt heti negyedéves eredménybeszámoló miatt több alap mégis felülsúlyozhatja a portfóliójában a vezető hazai bank papírjait, tehát aligha várható, hogy ténylegesen 1,4 millió darab bankrészvény jelenjen meg az eladói oldalon.

Az új súlyozások június 1-jétől érvényesek, de a piaci folyamatok alapján valószínűsíthető, hogy sok alapkezelő már kedden hozzálátott az OTP-kitettségei csökkentésének.

A Concorde Értékpapír vezető elemzője, Hai Thanh Le Phuong szerint semmi baj az OTP fundamentumaival, ezt bizonyította a gyorsjelentés is. A szakértő úgy véli, hogy egyszerre több tényező befolyásolja az árfolyamot: a fontosabb technikai szintek eleste nehezíti az emelkedést, és az MSCI átsúlyozása miatt is érkeztek eladók a részvény piacára. A külső, globális hangulat szintén kedvezőtlen, és a fejlődő piaci eladások is hozzájárulhatnak az eladói nyomás erősödéséhez. A Concorde-nál úgy látják, hogy radikálisabb esés esetén vonzó vételi lehetőség kínálkozhat az OTP-részvények piacán.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

részvény OTP bankpapír Erste
Kapcsolódó cikkek