Pénz- és tőkepiac

Felfüggesztették a Richter romániai nagykereskedését

A romániai Gyógyszer és Orvosi Eszközök Nemzeti Hatósága felfüggeszti a Pharmafarm SA működési engedélyét. A Richter szerint aránytalan a büntetés.

A romániai Gyógyszer és Orvosi Eszközök Nemzeti Hatósága (ANMDM) felfüggeszti a Pharmafarm SA működési engedélyét – jelentette be a Richter Gedeon Nyrt. a BÉT honlapján.

A romániai hatóság csütörtöki hatállyal függeszti fel a Richter nagykereskedelmi leányvállalata, a Pharmafarm SA működési engedélyét

azt követően, hogy megsértették a „Good Distribution Practice” előírásait. Ez a gyakorlat a gyógyszerészeti minőségbiztosítás része, ezzel biztosítható, hogy a gyógyszereket a kereskedelmi forgalomban részletesen dokumentált módon kezeljék (szállítsák és raktározzák), hogy azok a minőségüket a lejárati idő végéig megőrizzék.

Munkatársak dolgoznak Debrecenben, a Richter Gedeon Nyrt. zöldmezõs beruházással épült, új biotechnológiai üzemében – képünk illusztráció
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A működési engedély felfüggesztését akkor vonják vissza, ha a hatóság elfogadja a Pharmafarm által kidolgozott javító és megelőző intézkedéseket. A Richter által 2007-ben felvásárolt Pharmafarm gyógyszer nagykereskedelmi vállalat hat regionális raktárán keresztül elégíti ki a helyi gyógyszerpiac igényeit.

A bejelentés után a árfolyama percek alatt közel 3 százalékot esett a BÉT-en.

Richter: aránytalan büntetés

Beke Zsuzsa, a Richter PR és kormányzati kapcsolatok vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy

aránytalanul súlyosnak tartják a román szakhatóság büntetését.

A vállalat arra számít, hogy

a legalább 2 hónapra szóló felfüggesztés a havi 20 millió eurós bevételkiesés mellett jelentős piaci bizalomvesztést okoz.

Hozzátette, hogy hiány alakulhat ki egyes termékekből a romániai piacon és veszélybe kerülhet az ott dolgozó 500 munkavállaló álláshelye, mivel a Pharmafarmot csak akkor indítják újra, ha biztosítható annak gazdaságos működése.

A Richter 2007-ben vásárolta meg a hat regionális raktárral rendelkező Pharmafarmot, amely szorosan együttműködik az anyavállalat patikahálózatával.

Richter Gedeon Nyrt. Románia
Kapcsolódó cikkek